Skripaľová odmietla pomoc ruského veľvyslanectva

Dcéra bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa Julija, ktorá sa spolu s otcom stala v anglickom meste Salisbury obeťou útoku nervovým plynom, odmietla po prepustení z nemocnice pomoc, ktorú jej oficiálne ponúklo ruské veľvyslanectvo v Británii. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

11.04.2018 22:29
julija skripaľová, skripaľ Foto: ,
Dcéra bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa Julija, ktorú spoločne s jej otcom 4. marca otrávili v meste Salisbury v juhozápadnom Anglicku.
debata (33)

Julija Skripaľová vo svojom prvom vyhlásení po prepustení z nemocnice, kde sa zotavovala z účinkov nervového plynu novičok, uviedla, že nemá záujem využiť služby ruského veľvyslanectva a v jej mene a v mene jej otca nemá právo hovoriť nikto, iba oni dvaja. O vydanie vyhlásenia vo svojom mene v tomto prípade Julija Skripaľová požiadala londýnsku Metropolitnú políciu.

Svojej sesternici Viktorii, ktorá s ňou podľa ruskej televízie Rossija 1 pred časom telefonovala, sa Julija poďakovala „za záujem“, ale požiadala ju, aby za ňou nechodila a nepokúšala sa ju kontaktovať. Viktoria totiž vo viacerých rozhovoroch pre média špekulovala o povahe útoku v Salisbury a zdravotnom stave Julije a jej otca.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil. Oboch po útoku hospitalizovali, pričom dlho boli v kritickom stave.

Británia z útoku na dvojicu, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu.

Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok a všetky ostatné špekulácie odmieta, pričom tvrdí, že program vývoja takejto bojovej látky nebol ani v ZSSR, ani v Rusku. Moskva súčasne žiada od Londýna ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Skripaľ #Julija Skripaľová