Svet je napätý, čaká na Trumpa. Briti sa k potrestaniu Sýrie pripoja

Svet čaká, či americký prezident Donald Trump splní svoje vyhrážky a potrestá Sýriu za údajný chemický útok. Briti sú pripravení pripojiť sa k prípadnej operácii proti Assadovi. Premiérka Theresa Mayová je pripravená takúto účasť odobriť. Útok by sa podľa denníka The Daily Telegraph mohol začať už vo štvrtok v noci.

12.04.2018 04:00 , aktualizované: 07:03
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (240)

Čoskoro sa ukáže, či Biely dom splní svoju vyhrážku raketovým úderom proti Sýrii, ktorý by mal byť trestom za údajný chemický útok sýrskej armády v povstaleckej enkláve Dúma pri Damasku. Rusko pred vojenskou akciou varuje, Sýria údajne vypratáva možné vojenské ciele. Bolívia požiadala, aby sa vo štvrtok krízou zaoberala Bezpečnostná rada OSN na uzavretom zasadnutí.

Pentagon situáciu ešte analyzuje

Hoci prezident Donald Trump v stredajšom Twitterovom odkaze do Moskvy raketový útok ohlásil, americký Pentagon dal na vedomie, že situáciu zatiaľ analyzuje a skúma spravodajské informácie. Americká armáda je pripravená ponúknuť prezidentovi Donaldovi Trumpovi možnosti zásahu proti Sýrii. Vyhlásil to v stredu americký minister obrany James Mattis, ktorého cituje stanica Sky News.

Podľa jeho slov USA stále vyhodnocujú informácie poskytnuté tajnými službami, týkajúce sa účasti sýrskeho prezidenta Bašára Asada na nedávnom údajnom chemickom útoku v meste Dúmá, pri ktorom zomrelo približne 70 civilistov.

„Stále vyhodnocujeme informácie tajných služieb – našich aj spojeneckých,“ povedal Mattis s tým, že armáda je pripravená Trumpovi predložiť vojenské možnosti – ak to bude náležité alebo na žiadosť samotného prezidenta.

Trump nevytýčil žiadny časový plán

„Konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo,“ uviedla hovorkyňa s tým, že Trump zatiaľ „nevytýčil žiadny časový plán“. Sandersová reagovala na otázky novinárov po tom, ako Trump zverejnil niekoľko tvítov, z ktorých nepriamo vyplýva, že k vojenskému zákroku proti Sýrii by mohlo dôjsť už bezprostredne.

Sandersová tiež uviedla, že Trump kladie na Rusko, hlavného vojenského spojenca sýrskeho vedenia, zodpovednosť za daný útok a odmieta tvrdenie ruských vojenských činiteľov o tom, že incident bol zinscenovaný humanitárnymi pracovníkmi. „Správy tajných služieb hovoria o niečom inom,“ zakončila Sandersová.

Washington ohľadom možného zákroku počíta s Izraelom, Saudskou Arábiou, Francúzskom, Britániou a ďalšími svojimi spojencami.

Moskva hovorí o konzultáciách

Rusko chemický útok Damasku popiera. Moskva tvrdí, že vyhrotenú situáciu napriek slovným prestrelkám konzultuje s velením americkej armády a prostredníctvom Turecka aj so Severoatlantickou alianciou. Izrael sa pripravuje na možný vojenský útok zo Sýrie alebo Iránu, hoci vraj nie je príliš pravdepodobný.

V samotnej Dúme podľa ruských novinárov panuje pokoj. Ruská armáda má vo štvrtok do mesta vyslať policajnú jednotku, ktorá tam má zabezpečovať bezpečnosť a poriadok.

Mayová schváli operáciu proti Sýrii

Britská premiérka Theresa Mayová je pripravená odobriť účasť svojej krajiny na vojenskej operácii proti Sýrii v súvislosti s údajným chemickým útokom sýrskych vládnych síl na civilistov v meste Dúma. Premiérka tak hodlá učiniť aj bez súhlasu parlamentu, informovala v stredu stanica BBC.

Mayová predtým vyhlásila, že za útok je podľa všetkých dostupných indícií zodpovedná sýrska vláda, pričom takéto udalosti by nemali zostať bez odozvy. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn sa domnieva, že parlament by sa mal vyjadriť ku každému jednému vojenskému zákroku, ktorý chce Mayová podniknúť.

Podľa zdrojov blízkych britskej vláde považuje Mayová riešenie tejto záležitosti za naliehavé a chce tak predísť opakovaniu chemického útoku, ktorý označila za „ohavný“. Corbyn však varuje, že útok na Sýriu by prispel k eskalácii situácie. Mayová ešte stále oficiálne neoznačila Damask za páchateľa incidentu.

Dosiaľ totiž premiérka hovorila o potrebe konať, „ak“ sa zistí, že za útok nesie zodpovednosť vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Všeobecne sa predpokladá, že Mayovej úrad, ako aj britská vládna administratíva chcú podporiť túto alternatívu, pričom tento krok sa podľa BBC očakáva už v nasledujúcich dňoch. Zásah by bol pravdepodobne zameraný na infraštruktúru sýrskeho chemického arzenálu.

Hoci Mayovej zo zákona nevyplýva povinnosť žiadať parlament o súhlas na vojenskú ofenzívu, o nedávnych intervenciách v Líbyi a Iraku sa hlasovalo v legislatívnom zbore. Mayovej predchodca David Cameron v roku 2013 nedostal súhlas na útok v Sýrii ohľadom údajného použitia chemických zbraní.

Denník The Daily Telegraph v stredu informoval, že Mayová už nariadila britským ponorkám zaujať pozície, z ktorých by bolo možné zasiahnuť Sýriu raketovými strelami. Útok by sa podľa periodika mohol začať už vo štvrtok v noci.

Zamerajte sa na teroristov, odkazuje Rusko

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v reakcii na Trumpove hrozby vyhlásila, že USA by sa mali v Sýrii zameriavať na elimináciu teroristov, a nie tamojšej vlády. Varovala, že raketový útok by mohol zničiť dôkazy o použití chemických zbraní a zmariť tak objektívne vyšetrovanie tohto prípadu.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu telefonicky hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyzval ho, aby nepodporil pripravovanú ofenzívu, ktorá by mohla destabilizovať Sýriu a ohroziť jej bezpečnosť.

Pod hrozbou vojenského zásahu sýrska armádu mobilizuje svoje sily do stavu plnej pohotovosti, ako aj vyprázdňuje hlavné základne a vojenské letiská. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo USA z nezodpovednej eskalácie konfliktu. „USA podporovali a stále podporujú terorizmus v Sýrii,“ tvrdí Damask.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Donald Trump