Rusko spochybňuje slová Skripaľovej, že odmieta pomoc Moskvy

Vyjadrenie Julie Skripaľovej odmietajúce konzulárnu pomoc Ruska je nevierohodné a posilňuje podozrenie, že britské úrady dcéru bývalého agenta Sergeja Skripaľa držia násilím v izolácii. Uvádza to ruské veľvyslanectvo v Londýne. O dokumente informovala agentúra Interfax.

12.04.2018 10:32
skripaľ, salisbury Foto: ,
Nemocnica v britskom Salisbury, v ktorej sa Skripaľovci liečili.
debata (20)

Skripaľová, ktorá bola začiatkom marca spolu so svojím otcom na juhu Anglicka otrávená nervovo-paralytickou látkou, ponuku ruskej konzulárnej pomoci odmietla vo vyhlásení, ktoré v stredu z jej poverenia zverejnila londýnska polícia.

Julia Skripaľová sa po prepustení z nemocnice skrýva na neznámom mieste, ešte údajne nie je dosť silná na to, aby dala médiám úplný rozhovor.

Vyhlásenie sprostredkované Scotland Yardom podľa ruskej ambasády vyvoláva viac otázok než dáva odpovedí. Medzi ruskými diplomatmi vraj panujú veľké pochybnosti, či pôvodcom vyhlásenie je skutočne Skripaľová. „Text je zjavne zostavený tak, aby podporil oficiálne vyhlásenie britských úradov,“ tvrdí ruské veľvyslanectvo.

Ide o násilnú izoláciu?

Ambasáda spochybňuje slová Skripaľovej o tom, že má prístup k priateľom a rodine. Nikto s ňou pritom podľa ruských diplomatov žiadne kontakty neudržiava. Za blízkych príbuzných veľvyslanectvo označuje sesternicu Viktoriu a babičku Jelenu, ktorá je matkou Sergeja Skripaľa. Obe žijú v Rusku a s Juliou nemajú kontakt.

„Publikované vyhlásenie len posilňuje obavy, že ide o násilnú izoláciu ruskej občianky. Ak chcú britské úrady verejnosť uistiť o opaku, nech urýchlene predložia jasné dôkazy o tom, že Julia je v poriadku a na slobode,“ konštatuje sa vo vyhlásení ruského veľvyslanectva.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová