Zelení z europarlamentu žiadajú proti Maďarsku aktivovať článok 7

Politická frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v Európskom parlamente žiada Radu EÚ (členské štáty), aby začala právne konanie proti Maďarsku podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

12.04.2018 12:36
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (25)

Uviedla to poslankyňa tejto frakcie Judith Sargentiniová vo štvrtok po predložení ňou pripravenej správy o vyšetrovaní Európskeho parlamentu o tom, či Maďarsko porušuje alebo neporušuje hodnoty Európskej únie.

Holandská europoslankyňa v stanovisku pre médiá zdôraznila, že čas na vydávanie upozornení už uplynul. „Európska únia musí teraz podporovať právny štát a začať konanie proti Maďarsku podľa článku 7,“ spresnila.

Orbán podkopáva súdnictvo či slobodu tlače

Podľa jej správy vláda maďarského premiéra Viktora Orbána opakovane podkopáva nezávislosť súdnictva, slobodu tlače a základné práva občanov krajiny.

„Krajiny sa pri vstupe do EÚ zaväzujú zdieľať naše spoločné hodnoty a rešpektovať ľudské práva, demokraciu a právny štát. Ak má byť Európska únia skutočným ochrancom týchto hodnôt, musí byť pripravená podniknúť silné kroky proti tým, ktorí ich podkopávajú,“ uviedla Sargentiniová.

Upozornila, že najsilnejšou možnou sankciou je, keď členská krajina stratí v Rade EÚ svoje hlasovacie práva. „To nie je niečo, k čomu sa vieme ľahko dopracovať, ale EÚ má povinnosť chrániť práva každého zo svojich občanov. Bez náznakov, že by maďarská vláda bola ochotná meniť svoj kurz, Rada musí spustiť právne konanie,“ dodala.

Potrebjú dvojtretinovú väčšinu

Európsky parlament 15. mája 2017 hlasoval za uznesenie o situácii v Maďarsku. Poslanci poverili Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), ktorého členkou je aj Sargentiniová, aby vypracoval správu o porušovaní základných zásad a hodnôt zo strany maďarskej vlády. Na základe tejto správy môže EP vyzvať Radu EÚ, aby začala právne konanie proti Maďarsku v súlade s článkom 7. To si bude vyžadovať dvojtretinovú väčšinu v europarlamente. Hlasovanie výboru LIBE sa očakáva pred letnými prázdninami a k hlasovaniu na plenárnom zasadnutí EP by malo dôjsť v septembri.

Vypracovaná správa zohľadňuje príspevky širokej škály odborníkov a zástupcov Európskej komisie, mimovládnych organizácií a akademických pracovníkov, ako aj stanoviská vydané tretími stranami, ako sú Rada Európy, OSN, Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) či národné a medzinárodné súdy.

Poslankyňa Sargentiniová v rámci svojho vyšetrovania navštívila Maďarsko v januári tohto roku.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Europarlament #Rada Európskej únie #Lisabonská zmluva #Článok 7