Útok na Sýriu môže prísť čoskoro, alebo aj nie, tweetoval Trump

Útok na Sýriu môže začať čoskoro, alebo aj nie. Na twitteri do oznámil americký prezident USA Donald Trump.

12.04.2018 12:43 , aktualizované: 13:24
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (31)

V utorok uistil rovnakou cestou, že rakety do Sýrie prídu. USA pripravujú proti Sýrii útok za údajné použitie chemických zbraní v meste Dúmá.

Pri útoku zahynulo podľa rôznych zdrojov od 40 do 100 ľudí. Najmenej 500 ďalších obyvateľov malo príznaky otravy toxickou chemickou látkou, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Nikdy som nepovedal, kedy sa bude na Sýriu útočiť. Môže to byť veľmi skoro, alebo aj nie!“ oznámil Trump.

Poukázal tiež na to, že USA za vedenia jeho administratívy „urobili ohromnú prácu“, keď vytlačili Islamský štát. „Kde je vaše ‚Ďakujeme ti, Amerika‘?“ odkázal Trump na twitteri.

Vzhľadom na bezprostrednú hrozbu vojenského úderu západných štátov proti Sýrii prináša agentúra AFP prehľad možných cieľov a rizík, ktoré intervencia predstavuje pre Spojené štáty, a prostriedkov, ktoré má Washington k dispozícii. Viac čítajte tu.

Svet stále čaká, či Trump splní svoje vyhrážky a potrestá Sýriu za chemický útok. Briti sú pripravení pripojiť sa k prípadnej operácii proti Assadovi. Premiérka Theresa Mayová je pripravená takúto účasť odobriť. Útok by sa podľa denníka The Daily Telegraph mohol začať už vo štvrtok v noci.

Rusko pred vojenskou akciou varuje, Sýria údajne vypratáva možné vojenské ciele. Bolívia požiadala, aby sa vo štvrtok krízou zaoberala Bezpečnostná rada OSN na uzavretom zasadnutí.

Pentagon situáciu ešte analyzuje

Americký Pentagon stále analyzuje situáciu ohľadom možného zásahu v Sýrii a skúma spravodajské informácie. Americká armáda je pripravená ponúknuť prezidentovi Trumpovi možnosti zásahu proti Sýrii. Vyhlásil to v stredu americký minister obrany James Mattis, ktorého cituje stanica Sky News.

Podľa jeho slov USA stále vyhodnocujú informácie poskytnuté tajnými službami, týkajúce sa účasti sýrskeho prezidenta Bašára Asada na nedávnom údajnom chemickom útoku v meste Dúmá, pri ktorom zomrelo približne 70 civilistov.

„Stále vyhodnocujeme informácie tajných služieb – našich aj spojeneckých,“ povedal Mattis s tým, že armáda je pripravená Trumpovi predložiť vojenské možnosti – ak to bude náležité alebo na žiadosť samotného prezidenta.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #OSN #chemický útok #Donald Trump #vojna v Sýrii #mesto Dúmá