Aké sú možné ciele, riziká a prostriedky úderu proti Sýrii?

Vzhľadom na bezprostrednú hrozbu vojenského úderu západných štátov proti Sýrii po údajnom chemickom útoku v meste Dúmá prináša agentúra AFP prehľad možných cieľov a rizík, ktoré intervencia predstavuje pre Spojené štáty, a prostriedkov, ktoré má Washington k dispozícii.

12.04.2018 12:48
debata (36)

Aké sú možné ciele?

Západné štáty oznámili, že sa zamerajú na sýrsku infraštruktúru, v ktorej by mohli byť ukryté výrobne chemických zbraní. Ukázali tiež na niekoľko sýrskych leteckých základní, ktoré môžu byť zásobené chemickými zbraňami a využívané na chemické útoky.

Je medzi nimi aj základňa Šajrát blízkosti mesta Homs. Vlani za chemický útok na Chán Šajchún odpálili americké vojenské lode v Stredozemnom mori na základňu 59 riadených striel. Poškodili letovú dráhu a hangáre, odkiaľ podľa USA štartovali sýrske stroje s chemickými bombami. Škody však rýchlo odstránili. Cieľom útoku by mohli byť znovu aj teraz.

Ruský dron ukazuje sýrsku leteckú základňu po americkom zásahu.

Ďalším potenciálnym terčom je pobočka sýrskeho centra pre vedecký výskum a štúdium pri Misjáfe pri prímorskom Tartuse. USA a Izrael podozrievajú tento subjekt z podielu na vývoji plynu sarín. Izraelská armáda v minulosti na areál zaútočila.

Podľa americkej analytičky Jennifer Cafarellovej z organizácie Study of War by ďalším možným cieľom mohlo byť vojenské letisko Dumajr, asi 40 kilometrov od sýrskej metropoly Damasku. Z neho s najvyššou pravdepodobnosťou viedli údajný chemický útok z minulej soboty.

Bombardovať by mohli aj leteckú základňu T-4 v centrálnej provincii Homs, ktorú už zasiahli v pondelok leteckým útokom pripísaným Izraelu. Sídlia v nej sýrske a iránske sily oddiely.

Aké sú riziká pre Spojené štáty a ich spojencov?

Spojené štáty chcú potrestať sýrsky vládnuci režim, snažia sa však vyhnúť sa priamemu stretu s Ruskom, ktorý by mohol viesť k vojenskej eskalácii, ktorú by bolo ťažké udržať pod kontrolou.

„USA by mali byť veľmi opatrné, aby nezasiahli ruské ciele alebo nezabili ruských vojenských poradcov, čo značne obmedzuje počet možností, pretože Rusi veľmi často pôsobia vnútri sýrskych jednotiek,“ povedal AFP Ben Connable, expert z inštitútu Rand.

Moskva má dve letecké základne na sýrskom pobreží vybavené špičkovou protivzdušnou obranou – v Tartuse pri hraniciach s Libanonenm a v Hmímímu, ktorý leží v západosyrskej provincii Latákíja. Obe chráni protiraketový systémy S-400 Triumf, Pancir a Tor M-1.

Ruská armáda tiež podľa americkej televízie NBC narúša komunikáciu cez rádiové vlny s americkými bezpilotnými lietadlami, ktoré monitorujú sýrske územie.

Aké majú USA a ich spojenci prostriedky?

Útok pravdepodobne povedú opäť ako vlani rakety. Je pravdepodobné, že sa Spojené štáty rozhodnú súčasne odpáliť veľké množstvo rakiet, čo zvýši šance na prerazenie sýrskej protivzdušnej obrany.

Loď USS Donald Cook, čo je torpédoborec triedy Arleigh Burke vybavený raketami Tomahawk, už je vo východnom Stredomorí, rovnako ako francúzska fregata Aquitaine, ktorá tiež disponuje riadenými strelami.

Tieto dve lode, ktorým by mohli asistovať americké alebo britské ponorky, by mohli v tejto operácii zohrať hlavnú úlohu.

Nemožno vylúčiť ani zásah strategických bombardérov typu B-2, ktoré lietajú vo vysokých nadmorských výškach. Tie použili naposledy v januári 2017 pri útoku proti Islamskému štátu v Líbyi. Dva stroje vzlietli zo svojej domovskej základne Whiteman v americkom štáte Missouri a bez medzipristátia sa vrátili späť.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok #mesto Dúmá