Určili jed, ale nie pôvodcu otravy Skripaľovcov

"Výsledky analýz biologických vzoriek, ako aj environmentálnych vzoriek vykonaných vybranými laboratóriami Organizácie pre zákaz chemických zbraní potvrdzujú závery Spojeného kráľovstva o toxickej chemickej látke, ktorá bola použitá v Salisbury a ktorá vážne postihla troch ľudí," uvádza sa vo štvrtkovej správe (OPCW) citovanej aj televíziou Sky News. Odborníci určili látku, ale nie jej pôvodcu. Dôvodom podľa organizácie bolo, že to nebolo úlohou odborníkov.

12.04.2018 13:45 , aktualizované: 13.04.2018 12:55
skripaľ Foto: ,
Policajt v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, v ktorého okolí bol otrávený ruský exšpión Sergej Skripaľ a jeho dcéra.
debata (159)

„Toxická chemická látka bola vysoko čistá, a teda neobsahoval žiadne prímesi,“ konštatuje sa v dokumente citovanom aj BBC. Zverejnili ho vo štvrtok krátko popoludní. Dokument je výsledkom skúmania odborníkov v súvislosti otravy bývalého plukovníka ruskej zahraničnej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. Asi pred piatimi týždňami ich oboch našli v bezvedomí na lavičke v mestskom parku. Televízia Sky News nazvala iniciatívne látku ako novičok, hoci v samotnom dokumente sa spomína iba „nervovo-paralytický plyn“.

Napriek spomínanej čistote vysoko jedovatej látky sa napokon podarilo otca aj dcéru zachrániť. Juliu prepustili v pondelok z nemocnice a podľa britských médií je v jednej z vojenských nemocníc „na doliečenie“, ale vraj aj kvôli „bezpečnosti“.

Existujú špekulácie, podľa ktorých Skripaľa a jeho dcéru prevezú do USA, kde by mali žiť pod zmenenou identitou. V Rusku Skripaľa považujú za zradcu, ktorý odovzdal britskej spravodajskej službe zoznam ruských agentov. Podľa Moskvy však Rusi nemali záujem na likvidácii explukovníka, ktorého prepustili výmenou za desiatich agentov vrátane Anny Chapmanovej zatknutých ešte v lete 2010.

Napriek tomu 12. marca, ešte pred analýzou odborníkov z OPCW, aj britská premiérka Theresa Mayová v parlamente vyhlásila, že v Salisbury bol použitý nervovo-paralytický plyn typu novičok vyvíjaný v Rusku. Moskva to vzápätí rezolútne odmietla s tým, že Rusko zlikvidovalo v roku 2017 všetky chemické zbrane, a to práve pod kontrolou OPCW.

Podľa denníka Daily Mail odvolávajúceho sa na britské ministerstvo zahraničia pomenovanie látky, ako aj jeho veľmi zložitú štruktúru obsahuje podrobný, ale tajný dokument, ktorý dostali všetky členské krajiny OPCW vrátane Ruska. Ibaže, ako v tejto súvislosti spresnil šéf britskej diplomacie Boris Johnson, bol to Londýn, ktorý „požiadal OPCW o zverejnenie krátkej verzie dokumentu a jeho odovzdanie ruskej strane“.

Zároveň vyjadril predpoklad „rovnajúci sa istote“, podľa ktorého „niet pochybností o tom, aká látka bola použitá“. Musel však priznať, že síce „neexistuje ešte žiadne ďalšie vysvetlenie, kto je zodpovedný, ale len Rusko má prostriedky, motívy a záznamy“. Tlačové oddelenie OPCW sa vyhlo odpovedi na otázku novinárov, či nedávna návšteva jej odborníkov v Moskve súvisela s vyšetrovaním ruského zbeha Skripaľa.

V súvislosti s vyliečením Skripaľovcov, ktoré mnohí považuj za „zázrak“, denník Financial Times cituje britských vyšetrovateľov. Podľa nich, ak by obaja vdýchli jed vo forme spreja a prehltli ho, tak by boli ihneď mŕtvi. Skutočnosť, že Rusi prežili, pripisujú gélu, ktorý obsahoval jed a ktorý naniesli na kľučku vchodových dverí bytu Skripaľovcov v Salisbury.

„Absorbovanie jedu cez pokožku trvá oveľa dlhšie a to bola šanca, že prežijú,“ informoval denník s odvolaním sa na vyšetrovateľov. A to je aj dôvod, prečo Julia v telefonickom rozhovore so sesternicou Viktóriou žijúcou v Rusku mohla povedať: „Cítim sa dobre.“ A na otázku, čo je s otcom, reagovala dcéra tesne pred pondelkovým prepustením z nemocnice: „Je v poriadku. Práve oddychuje, spí. Sme v poriadku. Nič neodvratné nám nehrozí.“

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #testy #Sergej Skripaľ #Novičok #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová