Nemecko čakáva, že bude vopred informované o útoku na Sýriu

Nemecko očakáva, že bude pred plánovaným útokom na Sýriu vopred informované. Povedal to dnes šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Podľa neho sa musia v tejto veci spojenci zjednotiť. Maas to povedal pred plánovanou mimoriadnou schôdzkou britskej vlády, ktorá sa má rozhodnúť o účasti Británie v prípadnej vojenskej operácii proti Sýrii za údajný chemický útok.

12.04.2018 14:04
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová je znepokojená tým, že sa rúca schopnosť svetového spoločenstva vynútiť si zákaz použitia chemických zbraní.
debata (11)

K vojenskej akcii je pripravené sa pripojiť aj Francúzsko, ktoré sa chce rozhodnúť v najbližších dňoch. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonicky hovorila s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Povedala mu, že ju znepokojuje, že sa rúca schopnosť svetového spoločenstva vynútiť si zákaz použitia chemických zbraní.

Macron povedal, že sa o postupe v Sýrii rozhodne, až príde čas. V televíznom rozhovore Macron povedal, že v sýrskom meste Dúma boli použité chemické zbrane. „Máme dôkaz, že Asadov režim použil chemické zbrane – aspoň chlór,“ povedal Macron s odkazom na sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Americký prezident Donald Trump v stredu tweetoval, že rakety prídu, čo bolo pochopené ako upozornenie na blížiace sa útok. Dnes na Twitteri oznámil, že nikdy nepovedal, kedy sa bude útočiť, a že to môže byť skoro, ale tiež nie.

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan dnes kritizoval zneužívanie Sýrie na mocenský boj. „Znepokojuje nás, že si niektoré krajiny s pomocou svojich armád robia zo Sýrie bojisko“ na presadzovanie svojej sily, povedal Erdogan. Oznámil tiež, že ešte dnes bude o Sýrii telefonicky hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hodlá s ním rokovať o zastavení „chemických masakrov“. V stredu Erdogan telefonicky hovoril s Trumpom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Angela Merkelová #chemický útok #Recep Tayyip Erdogan #Emmanuel Macron #Donald Trump