Rusko môže v odvete za útok na Sýriu ohroziť britskú základňu

Britská vláda sa pre Sýriu zíde na mimoriadnom zasadnutí.

12.04.2018 14:40
debata (232)

Ruská odveta za prípadný útok na Sýriu môže ohroziť britskú vojenskú základňu na Cypre. Upozornil na to denník The Times. Ruský veľvyslanec v Libanone Alexander Zasypkin v utorok povedal, že ak Američania zaútočia, potom Rusko rakety zostrelí a zaútočí aj na odpaľovacie miesta. Britský generál Richard Barrons povedal, že je to hrozba vojnou a znamená to, že Rusko je pripravené potopiť lode, útočiť na ponorky a zostreliť lietadlá. Rusko začalo presúvať svoje lode zo základne v Tartuse ďalej do Stredozemného mora a bližšie k americkej bojovej lodi, napísal britský denník.

Británia sa chce rovnako ako Francúzsko k prípadnému americkému útoku pripojiť. Má ísť o odvetu za údajný chemický útok na sýrsku dumu. USA a sýrska opozícia útok pripísali damašskému režimu, Rusko tvrdí, že treba vec najprv vyšetriť. Pre situáciu okolo Sýrie sa britská vláda popoludní o 16:30 zíde na mimoriadnom zasadnutí. Podľa denníka The Times nemieni Mayová, podľa ktorej nemôže zostať použitie chemických zbraní bez odpovede, vypočuť volanie predsedu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna, aby do rozhodovania o prípadnom útoku na Sýriu zapojila i parlament.

O situácii v Sýrii bude s britským ministrom zahraničia Borisom Johnsonom rokovať aj šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Podľa neho USA, Francúzsko ani Británia doteraz Berlín nepožiadali, aby sa vojensky zapojil do prípadného útoku na Sýriu.

Británia má na cyperskej základni Akrotiri okrem iného osem bojových lietadiel Tornado s doletom 3900 kilometrov. Neďaleko je tiež šesť britských stíhačiek Typhoon so strelami typu vzduch-vzduch, ktoré majú útočiace stroje chrániť pred nepriateľskou paľbou.

Najväčším nebezpečenstvom pre lode, lietadlá a ponorky je podľa The Times obranný raketový systém S-400, ktorý má Rusko v Sýrii.

Vojenský odborník Michael Fabe povedal, že americká vojnová loď Donald Cook, ktorá je vo východnom Stredomorí, je dobre vyzbrojená a jej posádka dobre pripravená na to, aby čelila prípadným protiraketám. Je to ale podľa neho prvýkrát za generáciu, keď hrozí konflikt, pri ktorom je Rusko pripravené použiť svoje lode aj pozemnú vojenskú techniku ​​k vojenskému stretu na mori s USA a ich spojencami.

The Times napísal, že sýrska armáda vypratala svoje veliteľstvo v Damasku. Odviezla odtiaľ personál i zbrane. Svojich ľudí odváža tiež spojenecký Hizballáh z pozícií blízkosti sýrskych vojenských základní na západe Sýrie.

Podľa satelitných snímok Rusko presunulo svoje námorné lode zo základne v sýrskom Tartuse ďalej do Stredozemného mora a bližšie k pozíciám americkej vojnovej lode Donald Cook. Podľa prieskumu, ktorý zverejnil denník The Times, podporuje útok na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok len 22 percent Britov. Proti sa ich stavia 43 percent a zhruba tretina opýtaných nemá na vec jasný názor.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #USA #Sýria