Úder USA 'za každú cenu' má aj v Sýrii trhliny

"Je veľmi dobré, že do lokality posledného útoku majú prístup odborníci z medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorí tam počas víkendu budú aj pracovať," citujú agentúry reakciu vysokopostaveného zdroja EÚ v súvislosti údajným použitím chemickej zbrane sýrskymi vládnymi jednotkami v oblasti mesta Dúma. V Bruseli budú o tom rokovať v pondelok aj šéfovia diplomacie členských krajín únie.

13.04.2018 07:12 , aktualizované: 18:59
debata (79)

Vo Washingtone, ale aj v metropolách niektorých jeho spojencov, už pred získaním výsledkov expertmi z OPCW plánujú protisýrsku „trestnú výpravu“. Podľa BBC má niekoľko možných scenárov. Spomínaní vyslaní odborníci OPCW reagovali na predchádzajúcu opakovanú ponuku Damasku, ktorý spoločne s Moskvou garantoval ich bezpečnosť. Majú sa o to postarať aj príslušníci ruskej vojenskej polície, ktorí sú v Dúme už od štvrtka.

Viacerí pozorovatelia nevylučujú, že celá „kauza Dúma“ sa môže skončiť rovnako, ako sa "do stratena“ uberá prípade „ruskej stopy“ pri pokuse otráviť ruského zbeha, explukovníka zahraničnej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. V tejto súvislosti šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v piatok upozornil, že experti OPCW „iba potvrdili chemické zloženie jedu, ktorý však nie je na zozname konvencie o zakázaných chemických zbraniach“. V Dúme podľa neho nebol žiadny chemický útok a doterajšie odborné expertízy priamo z miesta udalosti nepotvrdili použitie chemických prvkov.

USA však najnovšie informovali, že majú k dispozícii vzorky krvi a moču od osôb, ktoré čelili útoku v enkláve Dúma.

„Vzorky boli pozitívne testované na prítomnosť chlóru i neidentifikovanej nervovoparalytickej látky,“ informovala televízia NBC s odvolaním sa na „na dvoch úradníkov administratívy USA“. Zároveň pripomenula, že takéto biologické vzorky sa „zvyčajne získavajú v nemocniciach a zhromažďujú sa americkými alebo zahraničnými tajnými službami pôsobiacimi v danej krajine“.

Možné scenáre úderov proti Sýrii

  • 1. Takzvaný obmedzený útok na ciele, o ktorých je Washington presvedčený, že majú spojitosť s údajným chemickým útokom v Dúme. Stalo sa tak už aj 7. apríla v súvislosti s úderom USA proti sýrskej základni Šajrát po chemickom útoku v meste Chán Šajchún. Podľa Damasku však sýrske bomby zasiahli podzemný sklad teroristov s chemickými látkami, o ktorom Sýrčania nevedeli.
  • 2. Akási „obmedzená vojenská kampaň“, počas ktorej spojenci zaútočia na viaceré sýrske ciele v časovo krátkom trvaní. Ide o najpravdepo­dobnejšiu možnosť.
  • 3. Scenár „malej svetovej vojny“ je nepravdepodobný, ale reálny na pozadí možnej opätovanej streľby Rusov na útočiace subjekty spojencov USA.
  • 4. Možnosť „lokálnej vojny“, počas ktorej sýrske jednotky, Irán a hnutie Hizballáh budú reagovať streľbou proti Američanom dislokovaným v Sýrii, Iraku a budú ostreľovať aj plavidlá spojencov vrátane izraelských.
  • 5. Scenár „všetci sa zbláznili“, pri ktorom by si to medzinárodná 64-členná koalícia vedená USA vojensky „rozdala“ v Sýrii s Rusmi ignorujúc diplomaciu. Je to však nepravdepodobné a skôr sa to podobá počítačovej hre.
Zdroj: ta, bbc

Podľa niektorých reakcií však informáciu o prítomnosti chlóru v moči možno brať vraj rovnako vážne ako v prípade získania vzorky moču plavca v bazéne po vypití chlórovanej vody…

Oveľa vážnejšie však vyznieva obvinenie ministra Lavrova, podľa ktorého prípadné „použitie chemických zbraní v enkláve Dúma, kvôli ktorému západné krajiny hrozia Bašárovi Asadovi odvetou, je zinscenované“.

„Máme nespochybniteľné dôkazy o tom, že ide o aktivity tajných služieb jedného štátu, ktorý sa dnes hrnie do prvého radu v rusofóbnej kampani,“ povedal natvrdo Lavrov po piatkovom rokovaní s holandským rezortným kolegom Stefom Blokom.

Už spomínaní americkí úradníci z administratívy USA síce neidentifikovali nervovoparalytickú látku ako sarín, ale americkí predstavitelia nezabudli „pripomenúť“, že „režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada je známy existujúcimi zásobami tohto plynu a počas občianskej vojny v Sýrii pri útokoch používal práve zmes sarínu a chlóru“.

Pritom ignorujú viackrát potvrdenú skutočnosť, podľa ktorej nezákonné ozbrojené skupiny, pôsobiace napríklad aj vo východnej Ghúte, sa počas humanitárnych operácií viackrát pokúšali o provokácie s údajným použitím otravných látok a obvinili sýrske vládne jednotky z použitia chemických zbraní. Pritom nie je tajomstvom, že práve sýrske jednotky našli napríklad aj v podzemných tuneloch pod sýrskym mestom Hazrát dielňu ozbrojencov, v ktorej vyrábali muníciu s obsahom toxickej látky.

Rozhodnutie o avizovanom útoku v Sýrii zatiaľ nepadlo. Počas víkendu sa tak pravdepodobne hlavne rakety USA s plochou dráhou letu „nedostanú k slovu“. Aspoň kým tam budú experti z OPCW. Aj prezident Trump po tom, čo vo štvrtok rozpútal hystériu okolo možného „horúceho“ konfliktu, zaradil spiatočku. Priznal totiž, že sa „zatiaľ nerozhodol“. Jeho „váhanie“ umocňuje nielen ruská "stena hrozby“, ale o. i. aj nejednotnosť spojencov v otázke ozbrojenej akcie v prípade Londýna a Berlína.

Britská premiérka Theresa Mayová síce prisľúbila účasť, ktorú vzápätí podmienila ďalšími dôkazmi. A nemecká kancelárka otvorene odmietla účasť krajiny na prípadnej vojenskej akcii v Sýrii. Zároveň, citovaná denníkom Suddeutsche Zeitung, tvrdila, že „existuje veľa dôkazov použitia chemických zbraní sýrskym režimom“. Aj podľa nej sa však Berlín spolieha na výsledky vyšetrovania v Dúme odborníkmi z OPCW. Rovnako ako Damask aj Moskva.

Chemický útok? Ide o provokáciu, za ktorou stojí Veľká Británia, znie z Moskvy

Minulotýždňový údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá zinscenovala ako provokáciu Británia. Vyhlásil to v piatok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Podľa agentúry AP generálmajor Konašenkov zverejnil vyhlásenie lekárov z nemocnice v meste Dúmá, podľa ktorých vtrhli do zariadenia ľudia s kamerami a kričali, že pacienti boli zasiahnutí chemickými zbraňami, čím vyvolali paniku.

Lekári ale potvrdili, že žiaden z pacientov nemal zranenia spôsobené chemikáliami.

Moskva krátko predtým vyhlásila, že „spravodajské služby štátu, ktorý sa teraz usiluje viesť rusofóbnu kampaň, boli zapojené do tohto výmyslu“.

Neuviedol ďalšie podrobnosti či názov tohto štátu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #rozhodnutie #Donald Trump