Mená hurikánov Harvey, Irma, Maria a Nate sa už nebudú používať

Mená štyroch ničivých, smrtiacich hurikánov, ktoré vlani bičovali časti Spojených štátov, Strednej Ameriky a Karibiku, vyškrtli zo zoznamu názov. Už sa nebudú používať.

13.04.2018 10:06
Harvey, tornado, usa, vietor, hurikan Foto: ,
Hurikán Harvey v americkom Texase udrelil veľkou silou.
debata (1)

Americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA) vo štvrtok oznámil, že mená hurikánov Harvey, Irma, Maria a Nate budú nahradené menami Harold, Idalia, Margot a Nigel. Nové názvy sa prvýkrát objavia v hurikánovej sezóne 2023, informovala tlačová agentúra AP.

Od roku 1954 bolo zo zoznamu mien, určených pre hurikány nad Atlantickým oceánom, vyradených už 86 mien. Mená vyškrtnú vtedy, ak boli búrky také kruté, že ich použitie v budúcnosti by bolo necitlivé.

Harvey zasiahol americký štát Texas 25. augusta a usmrtil najmenej 68 ľudí. Irma pripravila v karibskej oblasti a v americkom štáte Florida o život 44 ľudí a spôsobila aj nepriame úmrtia ďalších 85 osôb. Maria zabila na ostrove Dominika 31 obyvateľov a na ostrove Portoriko 65 ľudí. Prívaly dažďa sprevádzajúce hurikán Nate zapríčinili záplavy v Strednej Amerike a vyžiadali si 45 ľudských životov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #meno #hurikán Harvey #Hurikán Irma #hurikán Maria