Pakistanský expremiér Šaríf dostal doživotný zákaz kandidovať vo voľbách

Pakistanský najvyšší súd udelil v piatok bývalému premiérovi Navázovi Šarífovi celoživotný zákaz uchádzať sa o zvolenie vo voľbách.

13.04.2018 10:34
šaríf Foto: ,
Pakistanský najvyšší súd udelil v piatok bývalému premiérovi Navázovi Šarífovi celoživotný zákaz uchádzať sa o zvolenie vo voľbách.
debata (1)

Súd tak reagoval na žiadosť, aby rozhodol, či tento expremiér, vyhlásený za nespôsobilého vykonávať verejnú funkciu, môže ešte niekedy znova kandidovať.

Súd v zdôvodnení verdiktu vysvetlil, že na základe pakistanskej ústavy žiadna osoba, už raz najvyšším súdom vyhlásená za nespôsobilú vykonávať úrad – tak ako Šaríf – nemôže opäť zastávať takúto funkciu.

Piatkový verdikt súdu prakticky zmaril Šarífove nádeje na politickú kariéru v budúcnosti. Vlani v júli totiž musel odstúpiť po rozhodnutí najvyššieho súdu o nespôsobilosti vykonávať funkciu premiéra, keďže sa proti nemu objavili obvinenia z korupcie. Tie vyplynuli z uniknutých materiálov známych ako Panamské dokumenty, pripomenula tlačová agentúra AP.

Odvtedy trvá zmätok v otázke, či sa Šaríf môže o úrad uchádzať znovu.

Členka Šarífovej vládnej strany, Pakistanskej moslimskej ligy (PML-N), a zároveň ministerka pre informácie Marjam Avrangzíbová nahnevane verdikt odmietla a označila ho za „žart“.

Súd takisto zakázal opozičnému politikovi a niekdajšiemu poslancovi Džahángírovi Chánovi Tarínovi, vyhlásenému za nespôsobilého vykonávať verejnú funkciu, uchádzať sa znovu o zvolenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Naváz Šaríf