Poľsko: Opozícia silnie, PiS stráca. Môže za to protipotratový zákon a spor s Izraelom?

Zjednotenú poľskú opozíciu po dlhom čase podporuje viac voličov než vládnucu konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Vyplýva to z prieskumu publikovaného poľskými médiami, podľa ktorého má koalícia liberálnych strán Občianska platforma (PO) a Moderní náskok troch percentuálnych bodov. Experti pokles popularity PiS spájajú s niekoľkými verejnosťou negatívne vnímanými krokmi.

13.04.2018 12:08
debata (2)

Opozičná koalícia by podľa prieskumu spoločnosti Kantar Public získala 32 percent voličov, čo je päťpercentný nárast oproti podobnej marcovej ankete. PiS naopak päť percent stratila a v súčasnosti ju podporuje 29 percent voličov.

Médiá pripomínajú, že dvojica opozičných strán síce vytvorila koalíciu pri nedávnych voľbách do zastupiteľstiev niektorých miest, avšak nie je isté, či to isté urobí aj v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať budúci rok.

Vládnuca strana zažíva v posledných mesiacoch postupný pokles popularity z viac ako štyridsiatich percent, ktoré jej rôzne prieskumy prisudzovali ešte začiatkom roka. Podľa analytikov k tomu mohli prispieť spory s USA a Izraelom kvôli kontroverznému zákonu o vine za holokaust či snaha sprísniť už tak veľmi konzervatívny protipotratový zá­kon.

Popularite PiS nepomohlo ani odhalenie faktu, že bývalá premiérka Beata Szydlová vyplatila sebe a svojim ministrom „za tvrdú prácu“ špeciálnu prémiu prevyšujúcu desať mesačných platov. Strana sa situáciu snažila zachrániť vyhlásením, že členovia vlády venujú tieto peniaze na charitu.

Pre PiS, ktorá vlani ťažila z nadpriemerného ekonomického rastu a klesajúcej nezamestnanosti, ide o zlú správu pred tohtoročnými komunálnymi voľbami, v ktorých si na lokálnej úrovni chcela potvrdiť svoju absolútnu väčšinu v parlamente.

Opozícia by podľa komentátorov mohla ťažiť z poklesu populatiry konzervatívcov ešte viac, ale zatiaľ nedisponuje silným lídrom a jasnými témami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prieskum #PiS