Lavrov: Británia prekrútila závery vyšetrovania OPCW k Skripaľovi

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov obvinil Britániu, že prekrútila závery vyšetrovania Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v kauze otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. Do Ruska sa medzitým vrátil veľvyslanec Európskej únie, ktorého Brusel z Moskvy odvolal kvôli kauze Skripaľ na konci marca.

13.04.2018 14:42
debata (20)

„Politici ako Boris Johnson sa znovu pokúšajú prekrútiť realitu, keď tvrdia, že závery OPCW potvrdzujú všetky tvrdenia Británie bez výnimky,“ uviedol podľa AFP Lavrov na tlačovej konferencii. „Ide o nový exces tohto politika, na ktoré sme si už zvykli,“ dodal šéf ruskej diplomacie.

OPCW vo štvrtok zverejnila súhrnnú správu, podľa ktorej jej vyšetrovatelia „potvrdzujú závery Spojeného kráľovstva, ktoré sa týkajú identity jedovatej chemikálie“, ktorú použili pri útoku na Skripaľovcov v juhoanglickom Salisbury. O akú látku presne šlo a odkiaľ pochádzala, zverejnená správa OPCW neuvádza. Informácia o zložení látky je podľa organizácie však v kompletnej správe, ktorá je tajná a prístup k nej majú len členské štáty – teda aj Británia a Rusko.

Britský minister zahraničia Boris Johnson krátko po zverejnení súhrnnej správy uviedol, že „nezostáva iné alternatívne vysvetlenie toho, kto je zodpovedný“. Rusko podľa neho malo prostriedky a motív, aby spáchalo útok na Skripaľovcov. Uviedol tiež, že správa OPCW potvrdila, že látkou použitou pri útoku bol novičok. Vo verejnej časti táto informácia nie je.

Lavrov odmietol, že by neverejná časť správy OPCW obsahovala informáciu o pôvode nervovo paralytickej látky, potvrdila podľa neho iba jej zloženie.

Do Moskvy sa medzitým vo štvrtok vrátil veľvyslanec Európskej únie Markus Ederer, na ktorého odvolaní sa na summite v Bruseli 23. marca dohodli šéfovia štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky. O návrate diplomata informovala hovorkyňa vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federiky Mogheriniovej.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskva obvinenia opakovane odmietla. Prípad vyvolal diplomatickú roztržku medzi Ruskom a množstvom západných krajín vrátane susedného Česka. Obe strany okrem iného vzájomne vyhostili desiatky diplomatov. Slovensko sa nepripojilo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Lavrov #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #Sergej Skripaľ