Rusi podľa Británie Skripaľovcov sledovali najmenej päť rokov

Ruské tajné služby sledovali bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru najmenej posledných päť rokov.

13.04.2018 15:39
skripaľ Foto: ,
Vyšetrovatelia z Organizácie pre zákaz chemických zbraní OPCW prichádzajú do Salisbury, kde otrávili Skripaľovcov.
debata (43)

Vyplýva to z listu, ktorý britský poradca pre národnú bezpečnosť Mark Sedwill zaslal generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi a ktorý v piatok britské úrady zverejnili. V liste sa tiež píše, že Rusi v minulosti testovali, či je možné niekoho otráviť, ak sa nervovo-paralytická látka nanesie na kľučku dverí. Skripaľa podľa britských úradov zrejme otrávili pri vchodových dverách.

Podľa dokumentu, ktorého zverejnenie britskej listy označujú za neobvyklý krok, sa ruské tajné služby zaujímali o Sergeja a Juliu Skripalovy už v roku 2013, kedy sa kybernetickí odborníci ruskej vojenskej rozviedky GRU zamerali na ich e-mailové schránky.

V programe pokračovala iná bývalá sovietska republika

Nervovo paralytický látka novičok, ktorá bola podľa Britov na začiatku marca použitá pri otrave Skripaľovcov v juhoanglickom Salisbury, bola podľa dokumentu vyvinutá v armádnych laboratóriách v uzavretom meste Šichany neďaleko ruského Saratova.

Po roku 2000 Rusko podľa dokumentu testovalo spôsoby, akými je možné otráviť niekoho nervovo-paralytickou látkou. Jedným z nich bolo údajne aj nanesenie látky na kľučku dverí. V rámci toho istého projektu údajne Moskva v minulej dekáde vyrobila aj malé množstvo novičoku.

„Ruský program chemických zbraní pokračoval po páde Sovietskeho zväzu,“ uvádza sa v liste, ktorý Sedwill zaslal Stoltenbergovi. Je podľa neho vysoko nepravdepodobné, že v programe ZSSR na výrobu chemických zbraní pokračovala iná bývalá sovietska republika.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ #Novičok #kauza Skripaľ #Julija Skripaľová