Izraelskí vojaci v Gaze zranili najmenej 363 protestujúcich Palestínčanov

Najmenej 363 Palestínčanov utrpelo v piatok zranenia pri zásahoch izraelskej armády pozdĺž hranice s pásmom Gazy. Protestujúci Palestínčania utrpeli buď strelné zranenia alebo sa nadýchali slzotvorného plynu.

13.04.2018 16:15
Izrael Palestínčania Gaza protesty zranení Foto: ,
Palestínski demonštranti utekajú pred slzotvorným plynom počas zrážok s izraelskými vojakmi na hranici Izraela v pásme Gazy.
debata (11)

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Masové palestínske protesty pri hraniciach pásma Gazy s Izraelom prebiehajú už tretí piatok po sebe.

V piatich stanových táboroch, niekoľko stoviek metrov od pohraničného oplotenia, sa v piatok opäť zhromaždili tisícky Palestínčanov. K zraneniam došlo, keď sa k hraničnému plotu priblížili menšie skupiny demonštrantov, ktoré pálili izraelské vlajky, hádzali kamene a podpaľovali pneumatiky.

Izraelská armáda na pokusy o narušenie hranice reagovala ostrou paľbou a použitím slzotvorného plynu.

Pri aprílových protestoch v pásme Gazy už došlo aj k početným úmrtiam.

Od konca marca pri zásahoch izraelských vojakov zahynulo už 27 Palestínčanov a stovky utrpeli zranenia.

Humanitárne organizácie tvrdia, že predpisy izraelskej armády týkajúce sa použitia ostrej streľby sú nezákonné, pretože vojaci môžu použiť zbrane aj proti neozbrojeným demonštrantom. Podľa Izraela vojaci strieľajú len na hlavných „podnecovateľov“ nepokojov, čo sú spravidla členovia militatných skupín.

Radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, avizovalo niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma Gazy. Požaduje tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

Izrael obviňuje Hamas z pokusov o narušenie hranice pod pláštikom protestov, čomu je izraelská armáda odhodlaná zabrániť za použitia všetkých prostriedkov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Gaza #zranenia