Zmena trasy. Kto prichádza do Talianska?

Teroristickej organizácii Islamský štát (IS) padli v Sýrii a Iraku predstavy o kalifáte. Hrozba sa však zmenila.

14.04.2018 10:00
debata (10)

"Bezpečnostné služby v Európe sa obávajú návratu zahraničných bojovníkov,“ uviedol pre Pravdu Raphael Bossong z berlínskeho Inštitútu pre medzinárodné a bezpečnostné vzťahy. Odborník však na druhej strane pripomína, že zatiaľ sme neboli svedkami toho, že by sa ľudia, ktorí bojovali v radoch IS, snažili masovo vrátiť do Európy. Mnohí, samozrejme, zahynuli v konflikte, ďalší sa zase snažia presunúť do iných krajín Blízkeho východu či južnej alebo strednej Ázie.

Bezpečnostný problém

Koncom marca šéf Frontexu Fabrice Leggeri v Európskom parlamente uviedol, že hrozba terorizmu v Európe zostáva vysoká. "Musíme si byť istí, že nám neunikajú žiadne prechody cez hranice Európskej únie. Bol by to problém pre európsku bezpečnosť,“ vyhlásil Leggeri.

Frontex je agentúra, ktorá má na starosti kontrolu hraníc EÚ v súčinnosti s členskými štátmi. Leggeri upozornil, že jeho organizácia zaznamenala istú zmenu v migrantských trasách cez Stredozemné more do Talianska. Viac ľudí prichádza z Tuniska a Alžírska. Naopak, podarilo sa pribrzdiť príchody z Líbye.

Podľa štatistiky Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) prišlo cez Stredozemné more do Talianska od začiatku roka takmer 6 700 migrantov. Do Grécka to bolo 5 400 a do Španielska päťtisíc.

Leggeri tvrdí, že je potrebné venovať pozornosť trase z Tuniska a Alžírska. Vo viacerých prípadoch vraj išlo o malé rýchle člny, ktoré ľudí previezli na pobrežie Sicílie či Sardínie. Kto sú ľudia, ktorí sa takto dostali do Európy? Frontex sa obáva, že to môžu byť aj teroristi. "Čo sa týka bojovníkov z Tuniska, z tejto krajiny sa na počet obyvateľov najviac ľudí pridalo k teroristom z IS. Samozrejme, Tunisko nie je tak ďaleko od Talianska. Môže byť pre Islamský štát zaujímavé, že sa takto pokúsi dostať do Európy,“ pripomenul pre Pravdu Jean-Marc Rickli z Centra pre bezpečnostnú politiku v Ženeve.

V prípade Tuniska je tu aj skúsenosť z roku 2016. Vtedy občan tejto krajiny Anis Amri vrazil nákladným autom do vianočného trhu v Berlíne. Výsledkom bolo 12 mŕtvych. Amriho o niekoľko dní zastrelili v Miláne. Tunisan prišiel ako migrant do Talianska už v roku 2011, za výtržnosti skončil na štyri roky vo väzení, potom sa dostal do Nemecka, odkiaľ ho vyhostili. Medzitým sa radikalizoval, IS zverejnil nahrávku, na ktorej Amri prisahá vernosť lídrovi teroristov Abú Bakrovi al-Bagdádímu.

Na toto upozorňuje aj Bossong. "Okrem vracajúcich sa bojovníkov sa bezpečnostné služby jednoznačne obávajú aj bežných utečencov, ktorí sa radikalizujú po príchode do Európy. Neprišli sem s úmyslom páchať teroristické činy. Ale ovplyvnia ich iní radikáli, najmä, ak ich nádej na lepší život stroskotá tak, ako to bolo v prípade Amriho,“ vysvetlil Bossong.

Lepšia situácia

Nové migrantské trasy však opätovne otvárajú otázku, nakoľko sú ľudia prichádzajúci do Európy bezpečnostnou hrozbou.

"Vracajúci sa zahraniční bojovníci a všeobecne džihádisti môžu využiť túto príležitosť. Ale v minulosti sa to stalo zriedka,“ uviedol pre Pravdu Arturo Varvelli, šéf programu pre výskum terorizmu v talianskom Inštitúte pre medzinárodné politické štúdie. "Ak sa pozrieme na páchateľov džihádistických útokov v Severnej Amerike a Európe medzi júlom 2014 a decembrom 2017, tak 58 percent z nich boli obyvatelia krajiny, kde útočili, a takmer 29 percent boli osoby s legálnym právom na pobyt. Len niektorí z nich, 5,5 percenta, boli utečenci či žiadatelia o azyl,“ vysvetlil Varvelli.

"Väčšina džihádistických teroristov v Európe sa tu narodila alebo vyrástla, takže to nie je len otázka ochrany vonkajších hraníc. Bezpečnostné opatrenia na nich sa výrazne zvýšili v porovnaní s vrcholom migrantskej krízy v roku 2015. Je to vďaka spoločnej snahe, ale najmä krokom Grécka a Talianska v spolupráci s Frontexom,“ reagoval pre Pravdu aj Sam Mullins, profesor z Európskeho bezpečnostného centra Georgea Marshalla. (Jeho názory nevyjadrujú postoje americkej ani nemeckej vlády, pozn. red.).

Podľa experta na protiteroristické opatrenia je teda situácia výrazne lepšia, ako bola pred dvoma či troma rokmi. "Napriek tomu sa zahraniční bojovníci budú snažiť dostať alebo sa vrátiť do Európy. Bezpochyby sa to niektorým podarí,“ upozornil Mullins.

Rickli vysvetľuje, že teroristickí navrátilci predstavujú niekoľko hrozieb. "Tí, čo sa pridali k IS, môžu mať za sebou niekoľko rokov nezanedbateľných bojových skúseností. Platí to najmä na špeciálnych operatívcov inghimasi. Na druhej strane tí, čo sa vrátia do svojej krajiny, čelia pozornosti bezpečnostných služieb, hoci by mohli využiť vlastné siete. Môžu však slúžiť ako model pre ďalších džihádistov, a to dokonca aj vtedy, keby skončili vo väzení,“ uviedol Rickli.

Mullins reaguje podobne. "Niektorí sa pokúsia o útoky, iní sa budú podieľať na verbovaní či získavaní peňazí a ďalší sa zase vzdajú teroristických aktivít. Problém je, že sa nedá jednoznačne povedať, kto predstavuje hrozbu a kto nie,“ tvrdí Mullins.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Taliansko #bezpečnosť #Európa #Islamský štát