Francúzsko: Rusko bolo vopred informované o útokoch na Sýriu

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyhlásila, že sobotná spoločná vojenská operácia s USA a Britániou proti Sýrii mala za cieľ tri lokality a Rusko bolo vopred informované.

14.04.2018 09:37
Florence Parlyová, Francúzsko, ministerka obrany Foto:
Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.
debata (14)

Uviedla, že útoky boli zamerané na „hlavné výskumné centrum“ sýrskeho programu chemických zbraní a na „dve dôležité výrobné lokality“.

Podľa francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana operácia necielila na sýrskych spojencov alebo civilistov, ale na vládu prezidenta Bašára Asada pre jej údajné využitie chemických zbraní. Sýrska vláda popiera, že by ich použila, pripomína agentúra AP.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že žiadna z rakiet pri útoku Západu voči Sýrii neprenikla do zón chránených ruskou protiraketovou obranou. Rusko má dve vojenské zariadenia v Sýrii – leteckú základňu Humajmím a námornú základňu Tartús. Podľa ruskej armády sýrske systémy protivzdušnej obrany sovietskej výroby zostrelili všetkých 12 rakiet s plochou dráhou letu cielených na sýrsku leteckú základňu Dumajr východne od Damasku.

Sýrska armáda potvrdila, že niektoré jej stanovištia boli zasiahnuté raketami vypálenými v noci na sobotu americkými, britskými a francúzskymi silami. Podľa sýrskej armády bolo vypálených 110 rakiet.

Vo vyhlásení armády sa uvádza, že došlo k materiálnym škodám vo výskumnom centre v Barze, severovýchodne od Damasku. Sýrskej obrane sa podľa vyhlásenia podarilo zostreliť väčšinu rakiet po tom, ako čelila útoku s „vysokou účinnosťou“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Florence Parlyová #ministerka obrany