Merkelová útoky spojencov v Sýrii označila za 'potrebné a nevyhnutné'

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila sobotné vzdušné útoky spojencov v Sýrii za "potrebné a nevyhnutné". Informovala o tom agentúra DPA.

14.04.2018 13:37 , aktualizované: 15:38
debata (29)

Merkelová uviedla, že útoky, ktoré podnikli Spojené štáty, Francúzsko a Británia proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada účinne preukázali „medzinárodné odsúdenie používania chemických zbraní a varovali sýrsku vládu pred ďalšími priestupkami“.

Dodala, že spojenci prevzali zodpovednosť v rámci ich postavenia stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Juncker: Chemické útoky sýrskeho režimu sa musia skončiť

K situácii sa vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa jeho slov tí, ktorí sa spoliehajú na chemickú vojnu, musia čeliť zodpovednosti. Údajný chemický útok v meste Dúmá označil Juncker za „ohavný útok chemickými zbraňami vykonaný sýrskym režimom“.

Juncker po vojenskej akcii USA, Británie a Francúzska v Sýrii zdôraznil, že chemické útoky sýrskeho režimu voči civilistom sa musia skončiť. Nedávny útok v sýrskej Dúme, pri ktorom zomrelo niekoľko desiatok ľudí a ktorý bol dôvodom nočného útoku západných spojencov, nebol podľa Junckera prvým použitím chemických zbraní režimom Bašára Asada, musí však byť tým posledným.

Operáciu USA, Británie a Francúzska vo vyhlásení podporil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Akcie nad Damaskom a v Homse podľa neho znížili schopnosti Asadovho režimu ďalej útočiť na sýrskych občanov chemickými zbraňami.

Vysokí predstavitelia EÚ a NATO vo svojich vyhláseniach označili používanie chemických zbraní za neprijateľné a odsúdeniahodné. Podľa Junckera má medzinárodné spoločenstvo povinnosť identifikovať a potrestať tých, ktorí sú za ich použitie zodpovední. Podobne sa vyjadril aj Stoltenberg.

Veľvyslanci členských krajín NATO sa stretnú v sobotu popoludní v Bruseli, kde si vypočujú informácie svojich kolegov z USA, Francúzska a Británie o poslednom vývoji v Sýrii.

Juncker pripomenul, že po ôsmich rokoch konfliktu potrebuje Sýria zo všetkého najviac trvalé prímerie, ktoré by rešpektovali všetky strany. Toho je podľa dlhodobého názoru EÚ možné dosiahnuť len prostredníctvom politického riešenia krízy, o ktoré sa snažia v Ženeve OSN.

Čína nesúhlasí s používaním sily v medzinárodných vzťahoch

V súvislosti so sobotňajšími vzdušnými útokmi USA, Británie a Francúzska na Sýriu Čína uviedla, že nesúhlasí s používaním sily v medzinárodných vzťahoch. Akékoľvek vojenské akcie, ktoré obchádzajú Bezpečnostnú radu OSN, podľa Číny porušujú zásady a základné normy medzinárodného práva. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Stanica zároveň zverejnila zoznam krajín, ktoré dosiaľ útoky podporili, a ktoré s nimi nesúhlasili.

Zemanov hovorca: Vojenské riešenie situácie by malo byť poslednou možnosťou

Vojenské riešenie situácie by podľa českého Hradu malo byť až poslednou možnosťou. Na Twitteri to uviedol hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček po sobotňajšom útoku USA, Británie a Francúzska na Sýriu. Zároveň slovne napadol novinárov, neziskové organizácie a kritikov prezidenta Zemana, že podporujú vojnu, informoval spravodajský server ČT24.

Na svojom ďalšom twitterovom účte Ovčáček osočil novinárov, že vojnu chceli. „Nadšení českí novinári, neziskovkári a pražskokaviarnici vraj už čoskoro vyrazia do prvej línie v Sýrii. Stále však hľadajú veliteľa. Nejaký tip?“ napísal.

Už vo štvrtok Ovčáček uviedol, že sa novinári pri predstave vojny „slastne oblizujú“ a mali by byť poslaní do prvej línie.

České ministerstvo zahraničných vecí k nočnému útoku na Sýriu uviedlo, že je to jasný odkaz komukoľvek, kto by chcel v chemických útokoch v Sýrii pokračovať. Podľa ministerstva by sa však malo hľadať politické riešenie konfliktu.

Krajiny podporujúce útoky:

  • Spojené štáty
  • Spojene kráľovstvo
  • Francúzsko
  • Nemecko
  • Turecko
  • Saudská Arábia
  • Katar
  • Kanada
  • Japonsko
  • Austrália
  • Izrael

Krajiny neschvaľujúce útoky:

  • Sýria
  • Rusko
  • Irán
  • Čína
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Angela Merkelová #BBC #reakcia #Jean-Claude Juncker #útok na Sýriu