Zmenia útoky konflikt v Sýrii?

Státisíce mŕtvych a milióny utečencov sú výsledkom vojny v Sýrii, ktorá trvá už od roku 2011. OSN už od istého času ani neráta obete konfliktu.

14.04.2018 16:27
Aleppo, Sýria, boja, povstalci, Asad Foto:
Na rchívnom zábere jedna z ulíc v centre sýrskeho mesta Aleppo po ťažkých bojoch povstalcov s vládnymi jednotkami.
debata (157)

Vojna sa začala pokojnými demonštráciami proti režimu Bašara Asada, ktorý sa ich však snažil tvrdo potlačiť. Zo sýrskej kapitoly arabskej jari sa veľmi rýchlo stala krvavá zima. Po siedmich rokoch bojov, ktoré pomohli aj rastu teroristickej organizácie Islamský štát (IS), je pozícia Asada pomerne pevná. Ale najmä vďaka podpore Ruska a Iránu, ktoré ho vytrvalo podporujú. Bez vojenskej pomoci Moskvy a Teheránu by možno Asadov režim, ktorý má na svedomí väčšinu mŕtvych vo vojne, teraz už ani neexistoval.

Na druhej strane na jednotlivé skupiny rebelov majú vplyv rôzne štáty regiónu. Sýria sa tak do istej miery stala zástupným konfliktom medzi šiitskym Iránom a sunnitskou Saudskou Arábiou. Do toho ešte vstupujú ambície Turecka, kurdská otázka a boj medzinárodnej koalície na čele s USA proti IS.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová aj po raketových a leteckých útokoch USA, Británie a Francúzska opätovne zdôraznila, že pre Sýriu spočíva riešenie v politickom dialógu. Ženevské rozhovory pod záštitou OSN však podľa mnohých pozorovateľov Moskva podkopávala tak dlho, až sa stali len rétorickým cvičením medzinárodných diplomatov. Rusko, Irán a Turecko vyvíjajú vlastné mierové iniciatívy. Tie sú však do značnej miery obmedzené na snahu nájsť prímerie v niektorých častiach Sýrie. Zatiaľ však neviedli k nájdeniu trvalejšieho riešenia. Je to aj preto, že všetky tri spomenuté štáty majú v krajine aj vlastné záujmy, ktoré si neraz protirečia.

"Bolo to v roku 2013, keď sa dalo ešte v Sýrii efektívne zasiahnuť a zmeniť dynamiku konfliktu. V tom čase ešte neboli Iránci a Rusi zapojení do bojov tak ako momentálne. A sýrski rebeli boli partnermi pre Európsku úniu, USA a Radu pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive,“ vracia sa pre Pravdu do minulosti Alexander Clarkson, expert na medzinárodné vzťahy z King's College v Londýne.

Roku 2013 Asad použil chemické zbrane v Ghúte. Takmer na to vtedy Západ odpovedal vojensky, ale Rusko na poslednú chvíľu vyrokovalo dohodu, že Asad sa chemických zbraní vzdá. Vtedajší americký prezident Barack Obama od útoku cúvol a neodhlasoval ho ani britský parlament.

Bezpečnostný expert Keir Giles z londýnskej organizácie Chatham House vníma terajší raketový a letecký útok ako varovný signál Asadovi a Rusku. Podobne ako vlani, keď sýrsku leteckú základňu zasiahli Američania po použití chemických zbraní režimom v Chán Šajchúne.

"Útoky stáli na myšlienke, že odstrašia Damask od budúceho použitia chemických zbraní. Rakety a bomby mali zasiahnuť miesta, kde môžu byť chemikálie potrebné na výrobu zakázaných zbraní. Samozrejme, Rusko tvrdilo, že všetky boli zničené pod jeho dohľadom,“ povedal pre Pravdu Giles. "Vypočujme si však, čo vyhlásil minister obrany USA Jim Mattis a generál Joseph Dunfort, šéf Zboru náčelníkov štábov. Výber cieľov bol taký, že sa malo v čo najväčšej miere znížiť riziko civilných obetí a eskalácie napätia s Ruskom. Keď zhodnotím, čo povedali, zdá sa, že zvolili variant menej účinných útokov. Ale urobili to preto, lebo sa chceli vyhnúť civilným obetiam,“ myslí si Giles.

Rusko hovorí, že útoky budú mať následky. "Je však nepravdepodobné, že Moskva siahne po priamej vojenskej odvete. Už by sme to asi videli,“ reagoval Giles. "Problém však je, že Rusko sa v súčastnosti sústredí na také množstvo nepriateľských krokov proti nám, že možno bude ťažké identifikovať, čo v skutočnosti Kremeľ urobil v odpovedi na útok v Sýrii,“ povedal expert na Rusko.

"Moskva sa môže pomstiť Západu, ale nie je jasné, či je to aj ochotná urobiť. Útok slúžil len na odstrašenie Asada a iných, aby nepoužívali chemické zbrane. Nejde o zmenu režimu v Sýrii,“ tvrdí odborník na medzinárodné vzťahy Marcel Dirsus z univerzity v nemeckom Kieli. "Rusko nemá záujem o priamu vojenskú konfrontáciu so Západom. Podľa zverejnených správ Moskva dostala pred útokmi varovanie. Rusko sa hlavne teraz bude snažiť ukázať, ako vraj všetci bombardovanie odsudzujú,“ pripomenul Dirsus.

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na Sýriu