Lavrov: Uzdravovanie Skripaľa a jeho dcéry svedčí o tom, že neboli vystavení novičku

Uzdravovanie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie svedčí o tom, že neboli vystavení nervovej látke A-234. Povedal to v sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý použil odborné kódové označenie nervovej paralytickej látky novičok. Skripaľovcov našli 4. marca v Salisbury v bezvedomí; Británia tvrdí, že boli vystavení novičku a že za útokom na nich je Rusko. Moskva to ale popiera.

14.04.2018 18:17
debata (168)

Juliu už z nemocnice prepustili, jej otec sa uzdravuje, aj keď je stále v nemocnici. Lavrov v sobotu povedal, že to, že sa obaja uzdravujú, znamená, že zrejme nebola použitá látka A-234. Tá by ich podľa Lavrova zabila.

Lavrov ďalej povedal, že podľa analýz uskutočnených v jednom švajčiarskom laboratóriu, ktoré pracuje pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), bolo zo vzoriek odobratých v Salisbury zistené, že bola použitá toxická psychoaktívna látka označovaná ako BZ. Tá pôsobí na nervový systém, spôsobuje suchosť kože, dezorientáciu a retardáciu duševnej a fyzickej aktivity.

Podľa Lavrova OPCW o týchto výsledkoch vie, ale nezverejnila ich. „BZ sa v Sovietskom zväze alebo v Rusku nevyrábala,“ povedal Lavrov s tým, že táto látka sa vyrábala v mnohých iných krajinách.

OPCW vo štvrtok zverejnila súhrnnú správu, v ktorej jej vyšetrovatelia potvrdili závery Spojeného kráľovstva o identite jedovatej chemikálie použitej proti Skripaľovcom. O akú látku presne šlo a odkiaľ pochádzala, zverejnená správa OPCW neuviedla. Informácia o zložení látky je podľa organizácie však v kompletnej správe, ktorá je tajná a prístup k nej majú len členské štáty – teda aj Británia a Rusko.

Britský minister zahraničia Boris Johnson krátko po zverejnení správy uviedol, že „nezostáva iné alternatívne vysvetlenie toho, kto je zodpovedný“. Rusko podľa neho malo prostriedky a motív, aby spáchalo útok na Skripaľovcov. Uviedol tiež, že správa OPCW potvrdila, že látkou použitou pri útoku bol novičok. Lavrov už v piatok obvinil Britániu, že závery OPCW prekrútila.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Novičok