Západné štáty predložili BR OSN svoj návrh rezolúcie o Sýrii, ruský rada zamietla

Francúzsko, Veľká Británia a Spojené štáty predložili 12 partnerom v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o Sýrii, ktorý okrem iného odsudzuje nasadenie chemických zbraní v Sýrii a vyzýva na vytvorenie nového mechanizmu pre nezávislé vyšetrovanie týchto útokov. V sobotu rada zamietla ruský návrh rezolúcie kritizujúci útoky USA, Francúzska a Británie na Sýriu.

14.04.2018 18:37 , aktualizované: 15.04.2018 09:15
Antonio Guterres Foto: ,
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres (na archívnej snímke) vyzval členov BR OSN, aby sa vyvarovali akcií, ktoré by vyhrotili situáciu v Sýrii.
debata (424)

Vyjednávanie o novom predloženom návrhu majú podľa agentúry AFP začať v pondelok. Žiadny dátum hlasovania nebol stanovený. Podľa diplomatov je to tým, že Paríž, ktorý návrh redigoval, chce čas pre „ozajstné rokovania“.

Mnohostranný návrh

Podľa AFP je to prvýkrát, čo sa Bezpečnostnej rade OSN predložil taký mnohostranný návrh, ktorý sa okrem chemických zbraní týka aj humanitárnych a politických aspektov sýrskeho konfliktu, trvajúceho dlhšie ako sedem rokov.

Návrh rezolúcie odsudzuje všetky prípady nasadenia chemických zbraní v Sýrii, najmä chemický útok na Dúmu 7. apríla, a navrhuje vytvorenie nezávislého mechanizmu pre vyšetrovanie a zistenie vinníkov týchto incidentov „na zásade nestrannosti a profesionality“.

Návrh žiada od sýrskych úradov, aby plne spolupracovali s Organizáciou pre zákaz chemických zbraní. Vyžaduje tiež nastolenie „trvalého prímeria“ a zabezpečenie „neobmedzeného prístupu“ k humanitárnej pomoci po celej Sýrii. V politickej oblasti dokument požaduje, aby sýrske úrady začali „v dobrej viere, konštruktívne a bez predbežných podmienok“ rokovať s opozíciou.

Tieto rokovania, ktorá naposledy v Ženeve na začiatku marca uviazli na mŕtvom bode, by sa mala týkať vlády, ústavy, volieb, boja proti terorizmu a opatrenia na posilnenie dôvery medzi znepriatelenými stranami. Návrh tiež požaduje, aby generálny tajomník OSN podal správu o uplatňovaní rezolúcie v priebehu dvoch týždňov od jej prijatia.

Rusko útoky označilo za agresiu

Bezpečnostná rada OSN v sobotu zamietla ruský návrh rezolúcie kritizujúci útoky USA, Francúzska a Británie na Sýriu. Na prijatie je potrebná najmenej deväť z 15 hlasov v rade a vetovať nesmie ani jeden z piatich stálych členov rady, z ktorých tri – USA, Británia a Francúzsko – sú krajiny, ktoré na Sýriu zaútočili.

Rusko v návrhu rezolúcie útoky označilo za agresiu proti Sýrskej arabskej republike zo strany USA a ich spojencov a za porušenie medzinárodného práva a Charty OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres na úvod mimoriadneho zasadnutia vyzval členov rady, aby zachovali umiernenosť a vyvarovali sa vyhrocovaniu situácie v Sýrii. Nočné útoky boli odvetnou akciou za údajný chemický útok na sýrsku Dúmu. Podľa Západu ho vykonal sýrsky režim, čo ale Damask aj spojenecké Rusko odmietajú.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja v sobotu v rade povedal, že USA a ich spojenci prejavili absolútnu ľahostajnosť k medzinárodnému právu. Útok bol podľa neho napadnutím suverénneho štátu a ohrozil snahu OSN o riešenie sýrskej krízy.

V noci z piatka na sobotu vypálili USA, Británia a Francúzsko vyše 100 rakiet na tri chemické prevádzky v Sýrii. Ciele boli zničené a zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete medzi civilistami ani vojakmi.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala, že údery boli veľmi presne naplánované tak, aby sa na minimum obmedzili civilné obete. Podľa nej boli údery zdôvodniteľné a USA budú naďalej prenasledovať kohokoľvek, kto použije chemické zbrane.

Rusko je v kontakte so západnými štátmi

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov v rozhovore poskytnutom denníku Kommersant povedal, že Rusko je v kontakte so Spojenými štátmi aj inými krajinami, ktoré sa podieľali na raketovom útoku proti cieľom v Sýrii. Moskva má podľa neho záujem na spoluprácu s Washingtonom pri riešení sýrskej krízy.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil nočné údery na Sýriu za nelegálne a neprijateľné.

424 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #USA #rezolúcia #útok na Sýriu #mimoriadne zasadanie BR OSN