Šéf britskej diplomacie Johnson: Zatiaľ nie je scenár pre prípad ďalšieho chemického útoku

Ak vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada opäť použije chemické zbrane, bude Británia so svojimi spojencami skúmať rôzne možnosti. V tejto chvíli ale nič naplánované nie je. V rozhovore na BBC to v nedeľu povedal britský minister zahraničia Boris Johnson.

15.04.2018 12:51
Boris Johnson Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (32)

„V súčasnosti nie je na stole žiadny návrh na ďalší úder, pretože Asadov režim vďaka bohu zatiaľ nebol tak šialený, aby spáchal ďalší útok chemickými zbraňami,“ poznamenal šéf britskej diplomacie, ktorého citovala agentúra Reuters.

Johnson patrí k podporovateľom koordinovaného vojenského úderu, ktorý Británia, USA a Francúzsko v sobotu podnikli proti Sýrii v reakcii na údajný chemický útok v povstaleckom meste Dúma pri Damasku. Ten sa stal minulý týždeň a Západ ho pripisuje sýrskej vláde.

V denníku The Daily Telegraph Johnson v sobotu okrem iného napísal, že nad použitím chemických zbraní nemožno privierať oči. Britská premiérka Theresa Mayová ale kvôli spojeneckej operácii čelí kritike opozície, ktorá sa domnieva, že predsedníčka vlády sa mala o operácii poradiť s parlamentom.

Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn v nedeľu uviedol, že výklad zákonnosti útoku, ako ho v sobotu zverejnila vláda, je podľa neho sporný. Dodal, že by podporil jedine také opatrenie, ktoré by malo záštitu BR OSN. Vláda v sobotňajšom dokumente uviedla, že pre zásah v Sýrii existovali humanitárne dôvody.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #Boris Johnson #útok na Sýriu