Požiar ohrozuje predmestie Sydney, zasahuje 500 hasičov

Požiare na okraji najväčšieho austrálskeho mesta Sydney už strávili viac ako 2000 hektárov lesného porastu. Zhruba 500 hasičov bojovalo s plameňmi na juhozápadnom okraji mesta, aby ochránilo obytné oblasti.

15.04.2018 13:09
debata

Stovky ľudí museli v sobotu večer preventívne opustiť svoje domovy. Polícia nevylučuje, že požiare boli založené úmyselne, uviedla v nedeľu agentúra DPA. Juhovýchodnú Austráliu v poslednom období sužovali neobvykle vysoké teploty.

V nedeľu sa už zdali byť požiare potlačené a stupeň varovania bol znížený. „Hasiči odviedli skvelú prácu. Cez hrozné podmienky nie sú hlásené žiadne zničené domy,“ uviedli na twitteri hasiči štátu Nový Južný Wales.
Hasiči sa ale podľa BBC obávajú, že poletujúce žeravé uhlíky by mohli zapáliť ďalšie požiare. Niektorí obyvatelia boli vyzvaní, aby vyhľadali bezpečné prístrešie. Evakuácia by bola príliš nebezpečná. Silný vietor pritom ženie plamene na sever a východ k prímestskými oblastiam.

Viac ako 70 hasičských áut bolo rozmiestnených na cestách, ktoré oddeľujú obývané oblasti od buše, zatiaľ čo zhora zmáčali vodou horiaci porast vrtuľníky. Obetavosť hasičov ocenil tiež austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Austrália #sydney