Fidesz o protestujúcich v Budapešti: Blší cirkus, ktorý platil Soros

Maďarská vládnuca strana Fidesz ostro vystúpila proti účastníkom sobotňajšej protivládnej demonštrácie, ktorej sa v centre Budapešti zúčastnilo približne 100 000 ľudí.

15.04.2018 20:12
debata (55)

Šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Antal Rogan protest v nedeľu označil za „politický blší cirkus“ a obvinil amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, že celú akciu zorganizoval a zaplatil. Informovala o tom agentúra APA.

Demonštranti v Budapešti v sobotu 14. apríla 2018. Foto: SITA/AP, Zsolt Szigetvary
Maďarsko, protesty, Fidesz Demonštranti v Budapešti v sobotu 14. apríla 2018.

Do ulíc metropoly vyšli v sobotu desaťtisíce ľudí na výzvu zo sociálnej siete Facebook a požadovali okrem iného zmenu volebného zákona, väčšiu nezávislosť médií a prepočítanie hlasov z nedávnych parlamentných volieb. V nich Fidesz výrazne uspel a spoločne s koaličnými kresťanskými demokratmi obsadí 134 zo 199 kresiel v parlamente. To okrem iného znamená, že Orbánova strana uhájila dvojtretinovú ústavnú väčšinu.

Rogan v nedeľu povedal, že demonštrácia je dielom filantropa Sorosa, ktorý sa podľa neho nechce s výsledkami volieb zmieriť. Finančníka Sorosa premiér Orbán dlhodobo vykresľuje ako jedného z najväčších škodcov Maďarska, ktorý je priaznivcom nekontrolovanej migrácie do Európy. Sorosove meno bolo aj dôležitou súčasťou predvolebnej kampane.

Sobotná protivládna demonštrácia sa odohrala pokojne, aj keď vláde naklonené médiá vopred varovali pred „anarchistickým nebezpečenstvom“ a pred tým, že sa protest môže zvrhnúť v násilie.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #Fidesz #George Soros