Haleyová: USA pripravujú kvôli Sýrii ďalšie sankcie na Rusko

Spojené štáty pripravujú ďalšie sankcie na Rusko. Dôvodom je pokračujúca podpora, ktorú Moskva poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyhlásila to v nedeľu americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová s tým, že sankcie budú pravdepodobne oznámené v pondelok.

15.04.2018 20:23
Haleyová Foto: ,
Veľvyslankyňa USA Nikki Haleyová počas utorkového rokovania BR OSN.
debata (25)

„Budú priamo namierené voči firmám, ktoré obchodujú so zariadením, ktoré má vzťah k Asadovi a na použitie chemických zbraní,“ povedala Haleyová v rozhovore na CBS. Sankcie oznámi minister financií Steven Mnuchin, uviedla agentúra Reuters.

V Spojených štátoch sa po sobotňajšom spojeneckom útoku na Sýriu ozývajú hlasy, že Washington nešiel dostatočne ďaleko, pretože v sýrskej občianskej vojne nezmenil rovnováhu síl. „Našou úlohou nikdy nebolo zvrhnúť Assada. Konflikt musí byť vyriešený prostredníctvom politického procesu pod vedením OSN. Našou úlohou nebolo nikdy začať vojnu,“ vyhlásila Haleyová podľa serveru CNN.

Reakcia administratívy prezidenta Donalda Trumpa bola podľa nej kumulatívna, s prihliadnutím nielen na nedávne útoky chemickými zbraňami v Dúme, ale aj k ďalším, menším útokom. „K zásahu sme pristúpili až po vyčerpaní diplomatických možností,“ dodala.

Na otázku Fox News, ako sa v tomto týždni zmenil vzťah USA s Ruskom, Haleyová odvetila, že vzťahy sú „veľmi napäté“. Ide nielen o Sýriu, ale aj o aktivity Ruska na Ukrajine, jeho podporu Venezuely a spoluprácu s Iránom.

Spojené štáty naposledy uvalili sankcie na Rusko 6. apríla. Na sankčný zoznam zaradili 24 ruských občanov a 14 subjektov. Sú medzi nimi aj niektorí známi oligarchovia a kľúčový producent hliníka Rusal. Krok spôsobil prepad kurzu rubľa aj cien niektorých ruských akcií.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #OSN #Nikki Haleyová