Barbaru Bushovú zrádza zdravie, ďalšiu liečbu už nechce

Barbaru Bushovú, manželku bývalého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho, zrádza zdravie. Ďalšiu liečbu odmieta, oznámil v nedeľu v stručnom oznámení hovorca rodiny Jim McGrath.

15.04.2018 21:20
debata (1)

Hovorca uviedol, že po sérii hospitalizácií a konzultácii so svojou rodinou a lekármi sa bývalá prvá dáma rozhodla, že sa zameria na paliatívnu starostlivosť. Bushovej je 92 rokov. Charakter zdravotných problémov hovorca neoznámil. Bushová má už desiatky rokov problémy s Gravesovou chorobou, ochorením štítnej žľazy. Podľa informácií CNN trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.

Barbara Bushová, bývalá prvá dáma Spojených... Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Barbara Bushová Barbara Bushová, bývalá prvá dáma Spojených štátov, na fotografii z roku 2013.

„Je obklopená rodinou, ktorú miluje, a cení si mnohých milých správ a najmä modlitieb, ktoré dostáva,“ uviedol McGrath.

Ako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v rokoch 1989 až 1993 krajinu v úlohe prvej dámy. Svojim prirodzeným vystupovaním, humanitárnou činnosťou, podporou tradičnej rodiny, ale aj triezvym humorom si získala priazeň Američanov. Celý život pomáhala manželovi v diplomatickej a politickej kariére.

Barbara Bushová, rodená Pierceová, sa narodila v New Yorku v rodine z vyššej strednej triedy. Po štúdiu na dievčenskej škole začala štúdia na Smith College v Northamptone v štáte Massachusetts, kde sa zoznámila s Georgom Bushom a štúdium nedokončila. Svadbu mali v januári 1945. Narodilo sa im šesť detí.

Najstarší syn George sa „potatil“ a stál na čele Spojených štátov dve volebné obdobia od roku 2001. Politickú kariéru urobil aj ďalší zo synov Jeb, ktorý bol v rokoch 1999 až 2007 guvernérom Floridy, v roku 2016 bol medzi kandidátmi na prezidenta USA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #George Bush #Barbara Bushová