Bývalý šéf FBI Comey: Rusi môžu mať o Trumpovi kompromitujúce materiály

Rusi možno majú o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi kompromitujúce informácie, povedal niekdajší riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey v rozhovore s televíziou ABC.

16.04.2018 06:08 , aktualizované: 10:53
Trump Comey Foto:
Na kombosnímke sú americký prezident Donald Trump (vľavo) a bývalý riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.
debata (77)

Podľa Comeyho vykazujú činy amerického prezidenta „isté známky marenia spravodlivosti“.

Trumpovo morálne nastavenie je nedostatočné pre výkon prezidentskej funkcie: „pravda pre neho nepredstavuje veľkú hodnotu“, uviedol ďalej Comey. Trump Comeyho niekoľko hodín pred rozhovorom napadol prostredníctvom tweetu, kde ho obvinil zo „znôšky klamstiev“.

Súčasný prezident USA podľa Comeyho „nekonečne poškodzuje“ inštitucionálne a kultúrne normy. Bývalý šéf FBI sa obáva, že Trumpova návšteva Moskvy v roku 2013, kde sa údajne v hoteli prizeral tomu, ako na seba močia prostitútky, by mohla slúžiť Rusom ako potenciálny materiál na vydieranie. „Je to možné, ale s istotou to neviem,“ odpovedal Comey na otázku, či Rusi kompromitujúce materiály skutočne majú.

„Človek …, ktorý o ženách hovorí ako o kuse mäsa a rovnako tak sa k nim správa, ktorý sústavne klame o menej i viac dôležitých veciach a od Američanov chce, aby mu to verili, nie je z morálneho hľadiska vhodnou osobou na výkon úradu prezidenta Spojených štátov,“ uviedol Comey.

Podozrivé schôdzky

Trump nečakane Comeyho odvolal začiatkom vlaňajšieho mája. Prezident svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v osobe už bývalého riaditeľa FBI stratil dôveru a že ho chcel zbaviť funkcie už dlhšiu dobu. Špekulácie o tom, že odvolanie súvisí s vyšetrovaním bývalého hlavného bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna kvôli údajnému ruskému ovplyvňovaniu predvlaňajších prezidentských volieb, prezident odmietol.

Podľa správy tajných služieb zverejnenej vlani v januári sa Flynn schádzal s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľjakom. Kontakty začali ešte pred novembrovými voľbami a pokračovali počas odovzdávania moci Trumpovi. Flynn nakoniec vo februári 2017 odstúpil.

Prezident ako boss

Podľa Comeyho je možné, že sa Trump pokúsil brániť výkonu spravodlivosti, keď vlani vo februári nechal vypratať oválnu pracovňu Bieleho domu a neskôr v nej Comeyho presviedčal, aby od vyšetrovania Flynna upustil.

V utorok vyjde kniha A Higher Loyalty (Vyššia vernosť), v ktorej bývalý riaditeľ FBI Trumpa prirovnáva k mafiánskemu bossovi, pre ktorého je ním vedená organizácia a vernosť k jeho osobe nadovšetko. „Boss s absolútnou kontrolou. Prísahy vernosti. Videnie sveta ako (súboje) nás proti nim. Klamstvá o čomkoľvek, dôležitom aj menej dôležitom, v mene akéhosi princípu lojality, ktorý povyšuje organizáciu nad mravnosť a nad pravdu,“ opísal v knihe svoj dojem z hlavy štátu.

Trump žiada väzenie pre Comeyho

„Sotva som toho chlapa poznal. Len ďalšie z mnohých klamstiev,“ komentoval Trump v nedeľu na twitteri Comeyho tvrdenie, že od neho prezident žiadal lojalitu.

„Slizák James Comey, ktorý vždy skončí zle a bez práce (nie je šikovný!), sa do dejín zapíše ako doteraz najhorší riaditeľ FBI!“ napísal ďalej na twitteri americký prezident. Comey by podľa neho mal skočiť vo väzení. „Ako to, že zverejnil tajné informácie (väzenie). Prečo klamal Kongresu (väzenie),“ napísal na twitteri o Comeym.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump #James Comey