Rusko ponúka misii v Ghúte prepravu a ochranu vojenskej polície

Rusko je pripravené pomôcť odborníkom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorí plnia misiu v sýrskej oblasti východná Ghúta. Pomoc sa týka prepravy a ochrany expertov OPCW ruskou vojenskou políciou. Novinárom to v pondelok oznámil vedúci Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii Jurij Jevtušenko.

16.04.2018 12:27
debata (9)

Ruský generál Jevtušenko podľa agentúry TASS poznamenal, že stredisko „má dostatočné skúsenosti s konštruktívnou a efektívnou interakciou s rôznymi medzinárodnými organizáciami pôsobiacimi v Sýrii s cieľom podporiť stabilizáciu situácie a mierového procesu.“

Experti OPCW pricestovali v sobotu popoludní do Damasku, aby v neďalekom meste Dúma vyšetrili údajný chemický útok zo 7. apríla. Viaceré sýrske i ruské zdroje medzičasom informovali, že experti sa do mesta Dúma vydajú v pondelok. Ich misia by sa mala zavŕšiť v stredu.

Podľa Trumpa boli útoky „priamym dôsledkom“ neschopnosti Ruska

V reakcii na predpokladaný chemický útok Spojené štáty a ich spojenci v sobotu podnikli „presné“ útoky na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní.

Podľa vyhlásenia prezidenta USA Donalda Trumpa spoločné vojenské útoky Spojených štátov a ich spojencov Británie a Francúzska boli „priamym dôsledkom“ neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní. Podľa amerických armádnych činiteľov sa zásahom trojkoalície eliminovali zvyšné kapacity sýrskeho chemického arzenálu.

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sa terčom útoku stali výskumné centrum v Damasku, ústredie Republikánskej gardy, základňa protivzdušnej obrany, niekoľko vojenských letísk a armádne sklady.

Ruské ministerstvo obrany dodalo, že útok trval od 03.42 h do 05.10 h miestneho času. Spresnilo, že sýrska protiraketová obrana zlikvidovala 71 zo 103 rakiet vypálených trojkoalíciou. Pri útoku boli zranení traja sýrski civilisti, dodala Moskva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Rusko #Sýria #misia #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #Východná Ghúta