Nemecká prokuratúra obvinila bývalého dozorcu SS z napomáhania k vražde

Nemecká prokuratúra obvinila 94-ročného bývalého príslušníka jednotiek SS a dozorcu z nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime z napomáhania k vražde.

16.04.2018 14:21
debata

Informovalo o tom v pondelok štátne zastupiteľstvo v Stuttgarte. Obvineným je podľa neho nemecký občan narodený v Srbsku. Súdený má byť ako mladistvý, pretože v čase inkriminovaných činov mal 19 rokov.

Muž, ktorého totožnosť štátne zastupiteľstvo nezverejnilo, údajne slúžil v Osvienčime od konca roka 1942 do začiatku roka 1943 a počas tej doby bolo do plynových komôr zaslaných odhadom 13.335 ľudí.

Podozrivý podľa prokuratúry prostredníctvom svojho právnika tvrdí, že nemal povedomie o súvislostiach a cieľoch diania v tábore, ani o podrobnostiach vraždení.

Obvinenie vychádza ako v podobných prípadoch z posledných rokov z predpokladu, že muž ako dozorca pomáhal udržať vražednú mašinériu v chode. Naposledy mal do väzenia nastúpiť „účtovník z Osvienčimu“ Oskar Gröning. V marci však zomrel. Niekoľko ďalších obvinených nemohlo absolvovať proces zo zdravotných dôvodov.

V komplexe Osvienčim-Brezinka zomrelo v rokoch 1940 až 1945 približne 1,1 milióna ľudí, z 90 percent židov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Nemecko #prokuratúra #vražda #Osvienčim #obvinenie #dozorca #SS