USA a Británia varujú pred útokom ruských hackerov na internete

Spojené štáty a Británia obvinili hackerov podporovaných Ruskom z útoku proti počítačovým routerom v rámci celosvetovej kybernetickej špionážnej operácie. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na konferenčný hovor amerických a britských činiteľov s novinármi.

16.04.2018 20:35
debata (14)

Cieľom útoku proti zariadeniam, ktoré usmerňujú dátové prevádzky na internete, majú byť vládne úrady, komerčné organizácie a operátori kritickej infraštruktúry.

Podľa amerických a britských činiteľov môžu byť v budúcnosti napadnuté routery, ktoré sú kriticky dôležité pre fungovanie internetu, využité na útočné operácie. Experti preto spoločne vydajú varovanie pred takými útokmi, ktorých cieľom má byť získanie špionážnych informácií a krádež duševného vlastníctva.

„Akonáhle zistíme zákernú kybernetickú aktivitu, nech pochádza z Kremľa alebo z iného zákerného štátu, postavíme sa jej,“ vyhlásil americký vládny koordinátor pre kybernetickú bezpečnosť Rob Joyce. Technické aspekty ruského útoku na routery chcú experti vydať neskôr, aby inštitúcie a organizácie mohli zistiť, či sú medzi napadnutými, prípadne sa budúcim útokom brániť.

Podľa činiteľov amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť nemajú zatiaľ úrady jasno o rozsahu spôsobených škôd. Routery môžu uviesť do takého stavu, že môžu byť v čase zvýšeného politického napätia zapojené do útočných operácií. Terčom hackerských útokov, ktoré americkí a britskí experti sledujú už rok, sa vraj stali milióny týchto zariadení.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #hackeri #USA