Taliansko prepustilo zhabanú španielsku loď, ktorá na mori zachránila migrantov

Taliansky súd nariadil v pondelok prepustenie lode španielskej humanitárnej organizácie, ktorú zadržali pre obvinenie z napomáhania migrantom nelegálne sa dostať z Líbye. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.04.2018 21:22
debata (2)

Súd v Raguse na Sicílii rozhodol, že záchrana 218 migrantov z líbyjského pobrežia humanitárnou organizáciou Proactiva Open Arms bola oprávnená, pretože migranti vo svojej vlasti čelia „závažnému porušovaniu ľudských práv“.

Medzi tieto činy patria „nútená práca, znásilňovanie a zadržiavanie bez primeranej stravy a zdravotnej starostlivosti“, uvádza sa v súdnom príkaze sudcu Giovanniho Giampiccoloa, ktorý mal Reuters k nahliadnutiu.

Talianska prokuratúra zhabala loď španielskej mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms 15. marca po tom, ako táto organizácia odmietla odovzdať líbyjským orgánom migrantov zachránených na mori.

Šéf organizácie Proactiva Open Arms Oscar Camps krátko po zadržaní lode na Twitteri napísal, že talianske úrady obviňujú jej členov, že tvoria „zločinecké zoskupenie“, a tiež z „napomáhania nelegálnej migrácii“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko #súd #migranti