Sýrske štátne médiá informovali o údajných nových raketových útokoch

Sýrska protivzdušná obrana mala zneškodniť niekoľko rakiet nad mestom Homs. Štátna televízia označila túto udalosť za "agresiu".

17.04.2018 06:13
debata (99)

Falošný poplach aktivoval v noci na utorok sýrsku protivzdušnú obranu, ktorá nasadila viacero protilietadlových rakiet a protilietadlových zbraní. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje v sýrskej armáde.

Sýrska štátna televízia a agentúry SANA predtým informovali, že viaceré vojenské objekty v Sýrii sa v noci na utorok stali terčami raketových útokov, ktoré mali vykonať izraelské bojové lietadlá. Protivzdušná obrana údajne zlikvidovala najmenej deväť nepriateľských rakiet.

Cieľom raketového útoku mala byť aj letecká základňa Šajrát v provincii Homs. Americká armáda na ňu vlani 7. apríla zaútočila raketami v odvete za predpokladaný chemický útok v Chán Šajchúne s desiatkami mŕtvych, ktorý mala nariadiť vláda prezidenta Bašára Asada a jeho východiskovým bodom mala byť práve základňa Šajrát. Údajné nové útoky zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Izraelská armáda sa k takýmto záležitostiam zásadne nevyjadruje. Hovorca amerického ministerstva obrany Eric Pahon uviedol, že USA v súčasnosti nie sú v regióne vojensky aktívne. „Nemáme žiadne ďalšie informácie,“ dodal.

V noci na sobotu uskutočnili USA, Británia a Francúzsko raketové útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli odpoveďou na chemický útok v sýrskom meste Dúmá zo 7. apríla. Mali pri ňom zahynúť desiatky civilistov.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Rakety