Obnovenie bojov môže zamiesť stopy v Dúme

"Problémy s bezpečnosťou v meste Dúma nedovoľujú, aby ho navštívili odborníci," vyhlásil v pondelok Ahmet Uzumju, generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

17.04.2018 08:04
syria dúma Foto: ,
Muž s chlapčekom sa vezú na motocykli ulicami mesta Dúma, v ktorom v niektorých častiach v pondelok prepukli boje medzi vládnymi silami a zvyškami islamských radikálov.
debata (52)

Reagoval tak nepriamo aj na informácie šírené západnými spojencami, že Damask bráni prístupu odborníkov.

„V Dúme vypukli boje medzi vládnymi jednotkami Národnej gardy a rebelmi. Výsledkom sú už mŕtvi a zranení,“ informovali v pondelok popoludní agentúry. O niečom inom však informoval na „opačnom konci sveta“ v Haagu Kenneth Ward, americký vyslanec v OPCW počas rokovania za zatvorenými dverami.

„Máme informácie, že Rusi zrejme navštívili miesto útoku (v Dúme). Obávame sa, že tam mohli manipulovať s dôkazmi tak, aby zmarili snahu misie OPCW o efektívne vyšetrenie udalosti,“ poznamenal americký diplomat.

Ozbrojení odporcovia vlády v Damasku, ktorí sa div nepasovali za obhajcov ľudských práv, 6. apríla obvinili vládne jednotky z použitia chemických látok v Dúme. Na následky ktorého údajne zahynulo najmenej 70 ľudí a tisícka utrpela zranenie. Medzi nimi však nik z islamských teroristov či z radov tzv. umiernenej opozície. „Žiadne stopy po chemickom útoku v Dúme neexistujú,“ tvrdili najnovšie v reportáži odvysielanej v nedeľu večer sýrskou televíziou Al-Ichbáríja desiatky lekárov a záchranárov. Pred kamerou potvrdili, že 7. apríla v Dúme nevideli nič, čo by nasvedčovalo, že mesto deň predtým čelilo chemickému útoku.

„Ktosi vykríkol chemikálie!, ale nevidel som nikoho so symptómami následkov zásahu chemickou látkou,“ tvrdil jeden zo záchranárov. Viacerí lekári upozornili aj na častý výskyt prachu v podzemných priestoroch, ktorý dusí obete a vraj môže vyvolať príznaky mylne považované za následky použitia chemickej zbrane.

Kenneth Ward, americký vyslanec na pondelkovom rokovaní OPCW, má v prípade ruskej prítomnosti v Dúme vzápätí po údajnom chemickom útoku Asadovcov v jednom pravdu. Ruskí vojenskí odborníci skutočne vzápätí po obvinení Damasku boli na mieste a zisťovali stopy po údajnom chemickom útoku vládnych jednotiek. Ale ani oni žiadne nenašli.

„Je načase, aby OPCW konečne odsúdilo sýrsku vládu za jej chemický teror a žiadalo potrestanie tých, ktorí nesú zodpovednosť za toto strašné konanie,“ burcoval prítomných delegátov rokovania v Haagu americký zástupca. A to napriek stále chýbajúcim dôkazom o použití chemických zbraní. Dokonca tvrdil, že Sýrčania a Rusi bránia odborníkom z OPCW v prístupe do enklávy Dúma.

Moskva to vidí ináč

Expertná misia OPCW má zatiaľ skutočne problémy zo vstupom na miesto predpokladaného chemického útoku. Týka sa však nielen mesta Dúma, ale aj okolia Damasku. Príčinou je sobotňajší raketový útok spojeneckej „trojky“. Potvrdil to v pondelok aj námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

„Pokusy Británie obviniť Rusko a Sýriu z toho, že bránia prístupu expertov OPCW na miesto údajného chemického útoku, sú len ďalšími výmyslami Londýna. Je to typický štýl Londýna zvaliť všetko na Rusko, pokúsiť sa pripísať mu to, s čím nemáme nič spoločné. Úplne to vylučujem: to sú ďalšie špekulácie britských kolegov,“ povedal ruský diplomat citovaný agentúrou TASS. Zároveň „kolegom“ pripomenul, že členom misie bránilo vo vstupe do inkriminovanej lokality chýbajúce povolenie „materského“ sekretariátu OSN pre bezpečnosť na vjazd do mesta Dúma. „Znamená to, že s bezpečnosťou tam nie je všetko v poriadku,“ vysvetlil Riabkov v narážke na sobotňajšiu nezákonnú vojenskú akciu „trojky“ a na pokračujúce prestrelky v meste. Na údajnú ruskú manipuláciu spomínanú v úvode a výzvu Warda na „pritvrdenie“ kurzu zo strany OPCW reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Boli sme to my, kto od začiatku žiadal objektívne vyšetrenie údajného chemického útoku odborníkmi z OPCW priamo na mieste,“ povedal hovorca v pondelok. Ako ďalej zdôraznil, citovaný agentúrou RIA Novosti, bolo to ešte pred objavením sa informácií o útoku „trojky“. Obvinenie zo strany britskej delegácie v Haagu, podľa ktorej odborníkov z OPCW nechcú pustiť do Dúmy, charakterizoval diplomaticky ako „neodôvodnené“.

Už od víkendu sú v meste Dúma príslušníci ruskej vojenskej polície, ktorých úlohou je garantovať bezpečnosť špecialistov na použitie chemických zbraní. Ak prestanú prestrelky, ktoré podľa pozorovateľov vyhovujú jedine odporcom „kontroly na mieste“, tak do Dúmy by sa mali prepraviť v stredu z Damasku.

„Ešte v sobotu prišli do sýrskej metropoly, kde s predstaviteľmi vlády a bezpečnostných zložiek hovorili o nadchádzajúcom vyšetrovaní,“ informoval aj sýrsky denník Al-Vatan. Podľa plánu mali byť v Dúme ešte pred nočným kontroverzným leteckým útokom USA, Británie a Francúzska z piatka na sobotu na tri údajné zdroje výskumu, výroby a skladovania chemických zbraní. Vraj išlo o reakciu na „možné použitie chemických zbraní v Dúme“.

V Damasku skupinu zahraničných vyšetrovateľov ubezpečili, že ich misii nič nebráni napriek ešte stále zriedkavým prestrelkám v niektorých častiach mesta. Sýrske vedenie na rozdiel od NATO však v pondelok čakalo na výsledok rokovania OPCW v Haagu.

Damask je „v každom prípade vinný“

„Chemické zbrane opakovane používal režim prezidenta Bašára Asada, ale aj teroristická organizácia Islamský štát (IŠ),“ obsahuje o. i. záverečný dokument prijatý v pondelok šéfmi diplomacie únie v Luxemburgu. Napriek pokusu o vyváženosť obsahuje aj konštatovanie, podľa ktorého tentoraz nie na adresu použitia chemických zbraní, ale v prípade humanitárnej situácie v krajine, je na vine Damask.

„Sýrsky režim nesie hlavnú zodpovednosť za katastrofálnu humanitárnu situáciu a utrpenie ľudí v Sýrii,“ tvrdí sa v prijatom dokumente. Od obavy sýrskych občanov sa odvíja aj časť dokumentu, v ktorej jeho signatári potvrdili zhodu v podpore leteckých útokov USA, Francúzska a Británie na zariadenia, ktoré „majú spojitosť so sýrskym programom chemických zbraní“. Podľa ministrov zahraničia "jediným cieľom útoku bola snaha zabrániť sýrskemu režimu v ďalšom používaní chemických zbraní na zabíjanie vlastných občanov“.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #duma #OPCW