Nový mjanmarský prezident udelil širokú amnestiu, na slobodu sa dostanú tisíce väzňov

Novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka amnestiu 8000 väzňom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie mjanmarského prezidenta.

17.04.2018 09:22
Mjanmarský prezident Win Mjin Foto: ,
Mjanmarský prezident Win Mjin počas tradičného festivalu vody, ktorý je známy aj ako mjanmarský nový rok.
debata

Medzi osobami, ktoré majú byť prepustené, je aj 36 politických väzňov zo zoznamu mjanmarského Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP). Prepustených by malo byť aj 6000 ľudí, ktorí boli odsúdení za drogovú trestnú činnosť, uviedol na Facebooku hovorca mjanmarskej vlády.

Amnestia pri príležitosti osláv tradičného barmského nového roka sa bude týkať aj 2000 príslušníkov ozbrojených síl a polície.

Rozsiahla amnestia je prvou počas pôsobenia vlády vedenej Národnou ligou za demokraciu (NLD), ktorá sa k moci dostala pod vedením svojej predsedníčky Aun Schan Su Ťij.

Šéfkou je Su Ťij

Win Mjin (66), ktorý do úradu nastúpil koncom marca, je rovnako ako jeho predchodca popredným členom NLD a blízkym spojencom Aun Schan Su Ťij. Tá je faktickou šéfkou vlády Mjanmarska, hoci formálne je hlavou štátu i vlády prezident.

Strana niekdajšej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny mieru Su Ťij zvíťazila v parlamentných voľbách z roku 2015, ktoré boli prvými plne demokratickými voľbami v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po desaťročiach vojenskej vlády.

Osobitná funkcia

NLD získala väčšinu v oboch komorách parlamentu, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu. Nová civilná vláda však zápasí s ťažkosťami pri dosahovaní mieru a národného zmierenia, keď vplyvná armáda naďalej vedie boje s etnickými povstalcami a čelí medzinárodnej kritike za brutálne zaobchádzanie s moslimskými Rohingami.

Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidentky nemohla uchádzať. Bráni jej v tom mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Vytvorili však pre ňu osobitnú funkciu štátnej radkyne, ktorá zodpovedá úradu premiéra.

debata chyba
Viac na túto tému: #amnestia #Mjanmarsko