Cambridge Analytica získavala údaje z Facebooku viacerými spôsobmi

Počet účtov na sociálnej sieti facebook, ku ktorým získala tajne prístup poradenská spoločnosť Cambridge Analytica (CA), bol oveľa vyšší než doteraz spomínaných 87 miliónov. Vyplýva to z vyjadrenia bývalej riaditeľky podnikového rozvoja CA Brittany Kaiserovej a jej následnej výpovede pred výborom britského parlamentu. Tam mal v stredu vypovedať aj bývalý šéf CA Alexander Nix, ten ale oznámil, že nedorazí.

17.04.2018 16:30
debata (2)

Zatiaľ sa v súvislosti s analytickou firmou vedelo iba o získaní dát z Facebooku prostredníctvom osobnostného kvízu psychológa Aleksandra Kogana. Kaiserová ale britským zákonodarcom vypovedala, že firma mala viacero podobných informačných zdrojov, informoval web denníka The Guardian.

„Nepoznám podrobnosti týchto dotazníkov alebo to, ako boli dáta získané a spracovávané. Ale myslím si, že je takmer isté, že počet užívateľov, ktorých dáta bola zneužité podobnými cestami ako v prípade Kogana, je oveľa vyšší ako 87 miliónov,“ povedala Kaiserová s tým, že súčasťou týchto aktivít boli okrem CA aj oddelené spoločnosti a kampane.

Dotazníky aj aplikácie poslúžili na získavanie dát

„Vo všeobecnom zmysle slova viem o širokej škále dotazníkov, ktoré boli vytvorené CA alebo jej partnermi, obvykle s facebookovým prihlásením,“ uviedla Kaiserová v písomnom vyhlásení pre poslancov. Konkrétne potom na pôde parlamentu vymenovala dve aplikácie vyvinuté pre zber dát, o ktorých hovorila ako o „sexuálnom kompase“ a „hudobnej verzii“ kvízu.

Na otázku predsedu výboru britského parlamentu pre kultúru, médiá a šport Damiana Collinsa, či bolo účelom kvízov cez prihlásenie užívateľov prostredníctvom facebooku získavať dáta o profiloch, odpovedala Kaiserová: „Domnievam sa, že v prvom rade bolo cieľom kvízov toto, áno.“ Škandál okolo praktík Cambridge Analytica vypukol pred mesiacom, keď The Guardian spoločne s denníkom The New York Times zverejnili výpoveď bývalého analytika CA Christophera Wylieho.

Najprv sa hovorilo o nečestnom prístupe k asi 50 miliónom profilov na začiatku apríla, potom Facebook informoval, že zasiahnutých bolo až 87 miliónov účtov. Cambridge Analytica sa špecializovala na politický marketing založený na vyhodnocovaní veľkých objemov dát a pomáhala takto v predvolebnej kampani americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi alebo kampani za vystúpenie Británie z EÚ.

V stredu mal v britskom parlamente vypovedať hlavný aktér celej kauzy – bývalý šéf CA Alexander Nix. Collins ale v utorok oznámil, že Nix svoje vystúpenie zrušil, čo odôvodnil tým, že je objektom trestného vyšetrovania britských úradov. Podľa Collinsa ale nie je žiadny právny dôvod, ktorý by Nixovi v zodpovedaní otázok poslancov bránil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Cambridge Analytica #únik údajov #Brittany Kaiserová