Trump na stretnutí s Abem: K summitu s KĽDR nemusí nutne dôjsť

Americký prezident Donald Trump sa vo svojom floridskom letovisku Mar-a-Lago stretol s japonským premiérom Šinzó Abem na rokovaní, ktorému má dominovať ohlásený americko-severokórejský summit. Schôdzka šéfa Bieleho domu s Kim Čong-unom je naplánovaná na máj alebo začiatok júna a má byť venovaná odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Trump pripustil, že k summitu nutne nemusí dôjsť.

17.04.2018 22:57
Trump Abe Foto: ,
Prezident USA Donald Trump a japonský premiér Šinzo Abe počas stretnutia v Mar-a-Lago.
debata (4)

Americký prezident povedal, že USA udržujú so Severnou Kóreou kontakt. "Začali sme so Severnou Kóreou hovoriť priamo. Priame rokovania so Severnou Kóreou sú na vysokej úrovni, na extrémne vysokej úrovni. A naozaj verím, že tomu napomáha dobrá vôľa, že sa dejú dobré veci. Uvidíme, čo sa stane, pretože záleží na konečnom výsledku, nie na tom, že o stretnutí premýšľame, alebo že stretnutie máme, "vyhlásil Trump.

Severná Kórea rešpektuje nás a my rešpektujeme ju, konštatoval americký prezident, Trump dúfa, že sa jeho stretnutie s Kim Čong-unom uskutoční, pripúšťa však, že k nemu nemusí nutne dôjsť. Ako miesto jeho usporiadanie podľa Trumpa pripadá do úvahy päť lokalít. Novinári sa vraj „celkom skoro“ dozvedia, kedy a kde sa summit uskutoční.

Abe novinárom povedal, že cieľom Soule je „úplné a overiteľné“ vytvorenie denuklearizovaných zón Kórejského polostrova. Rozhovor s Trumpom o kórejskej problematike bude podľa japonského premiéra „podrobný“. Trump ho doplnil vyhlásením, že Južná Kórea má „požehnanie Bieleho domu“, pokiaľ ide o ukončenie vojny so severným susedom. Oba kórejské štáty začiatkom 50. rokov minulého storočia ukončili vojnu len prímerím, ktoré je technicky platné dodnes.

Trump bude s Abem okrem situácie okolo KĽDR debatovať o obchodných vzťahoch USA a Japonska a o energetickej spolupráci. Očakáva sa, že Abe bude žiadať o výnimku zo zavedených ciel na dovoz hliníka a ocele do USA. Bude tiež podľa serveru Politico presviedčať Trumpa, aby sa znovu pripojil k dohode o voľnom obchode s názvom Transpacifické partnerstvo (TPP), ktorú USA vlani vypovedali.

V Mar-a-Lago, označovanom v USA za „zimný Biely dom“, je Abe návštevou už druhýkrát, v programe rovnako ako vlani vo februári podľa agentúry AP opäť nechýba golf. Obaja štátnici majú rokovať ešte v stredu, keď sa zídu delegácie v širšom zložení.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Šinzo Abe #Donald Trump