Ukrajina vyzvala USA na sankcie voči potenciálnym dodávateľom pre Severný prúd 2

Severný prúd 2 by mali realizátori projektu odovzdať do užívania na sklonku roku 2019.

18.04.2018 08:39
debata (47)

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyzval Spojené štáty, aby uvalili sankcie na potenciálnych dodávateľov pre výstavbu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream). Informovala o tom v stredu agentúra UNIAN.

„Arsen Avakov vyzval USA, aby sankcionovali spoločnosti, ktoré sú potenciálnymi dodávateľmi pre výstavbu druhej etapy plynovodu Severný prúd. Táto otázka je momentálne témou diskusie v americkej vláde,“ citoval UNIAN Avakovovho poradcu Antona Heraščenka.

Avakov je momentálne na návšteve Spojených štátov, kde sa stretol s námestníkom amerického ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Wessom Mitchellom. „Výrazne sa zvýšila šanca na zastavenie výstavby plynovodu Severný prúd 2. A to je dobré!“ uviedol Heraščenko na svojej facebookovej stránke. Avakov podľa jeho slov v USA zdôraznil, že ak Rusko obíde s plynovodom Ukrajinu, Európa sa stane od ruského plynu závislejšou a zvýši sa aj pravdepodobnosť väčšej agresie Ruska voči Ukrajine.

Plynovod Nord Stream 2 by mal viesť z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Po jeho dokončení sa zdvojnásobí ročná kapacita už existujúceho plynovodu Nord Stream, ktorým Rusko prepravuje 55 miliárd metrov kubických suroviny.

Fínske úrady začiatkom apríla 2018 schválili všetky dokumenty, ktoré umožnia položiť potrubie plynovodu Severný prúd 2 vo fínskych výsostných vodách. Na konci marca výstavbu plynovodu schválilo aj Nemecko. Ešte sa čaká na rozhodnutie Švédska a Dánska.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fínsko #plynovod #play