Čínsky prezident čoskoro navštívi Pchjongjang, píše CNN

V prípade, že by sa takáto cesta naozaj uskutočnila, išlo by o prvú oficiálnu návštevu prezidenta Si Ťin-pchinga v Severnej Kórei, pripomína CNN.

18.04.2018 08:42
Hongkong, Čína, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa pripravuje na návštevu severokórejského Pchjongjangu, ktorá by sa mala uskutočniť už „čoskoro“. Informovala o tom americká televízia CNN s odvolaním sa na dobre informovaného nemenovaného predstaviteľa.

Citovaný predstaviteľ uviedol, že k návšteve by mohlo dôjsť už „čoskoro“, možno už po pripravovanom stretnutí prezidenta USA Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Táto schôdzka by sa podľa očakávaní mohla konať koncom mája alebo začiatkom júna.

Kim Čong-un už koncom marca neočakávane navštívil Peking, kde sa stretol so Si Ťin-pchingom. Podľa severokórejských štátnych médií čínsky prezident vtedy prijal Kimovo pozvanie na návštevu Pchjongjangu. Analytici túto návštevu vnímali ako signál otepľovania v tradične blízkych vzťahoch Číny a Severnej Kórey, ktoré sa zhoršili v súvislosti so severokórejským raketovým a jadrovým programom a uplatňovaním hospodárskych sankcií OSN voči KĽDR zo strany Číny.

Do Pchjongjangu minulý týždeň pricestoval spolu s delegáciou čínskych umelcov vysokopostavený čínsky diplomat Sung Tchao, predseda oddelenia medzinárodnej politiky Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. V sobotu ho prijal vodca Kim Čong-un.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Severná Kórea #Si Ťin-pching #CNN