Biele helmy sú vždy pripravené

"OSN vyšle 60 odborníkov, ktorí majú získať dôkazy o zločinoch v Sýrii," informovala Catherine Marsi-Uelová, šéfka "vytvoreného medzinárodného, nestranného a nezávislého mechanizmu", ktorý vznikol v roku 2017 na základe rozhodnutia VZ OSN.

18.04.2018 10:00
debata (13)

Vyšetrovatelia, kriminalisti, vojenskí odborníci, ako aj špecialisti na bezpečnosť majú za úlohu uľahčiť vyšetrovanie osôb zodpovedných za najzávažnejšie trestné činy podľa medzinárodného práva v Sýrii spáchané od marca 2011. V OSN majú o vyslaní odborníkov rokovať v stredu.

Existujú však aj iní „odborníci“, ktorí sú už dávno priamo v Sýrii a svet ich pozná ako Biele helmy.

„Bašár Asad a Rusko odmietajú všetky masakre, ktoré spáchali v Sýrii. Usilujú sa deformovať skutočnosť, o ktorej hovoríme. Očierňujú nás v tlači pomocou trollingu a propagandy,“ povedal v pondelok v rozhovore pre BBC Ammar al-Salmo, člen vedenia kontroverznej organizácie Biele helmy. Podľa neho „chcú nás zabiť na území, na ktorom aktívne pôsobíme“. Ammar al-Salmo je presvedčený, že je to preto, lebo "reagujeme na všetky takéto prípady a pokúšame sa ukázať svetu, čo sa skutočne stalo“. Reagoval tak na udajné chemické útoky sýrskych vládnych jednotiek v meste Dúma a predtým vo východnej Ghúte.

Na druhej strane najnovšie charakterizoval „helmy“ napríklad v piatok v Barcelone anglický spevák Roger Waters, bývalý člen skupiny Pink Floyd a v súčasnosti sólový interpret. Sú to podľa neho "tvorcovia propagandy v službách džihádistov a teroristov“.

„Ak by sme mali počúvať propagandu Bielych heliem a im podobných, tak by sme povzbudzovali naše vlády, aby bombardovali ľudí v Sýrii. Pre nás ako ľudské bytosti by to bol omyl obrovských rozmerov,“ nevydržal dnes už nielen spevák rastúci tlak na informačnom fronte. Pridal sa tak k vlne reakcií na sobotňajší útok USA, Británie a Francúzska. A to práve na základe informácií Bielych heliem, „vyprodukovaných“ fotografií a videí, ktoré mali dokázať zodpovednosť Damasku za dokonca „dvojnásobný“ chemický útok v meste Dúma. USA a Rusko vedú spor práve o prítomnosti chlóru. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v tejto súvislosti ešte minulý piatok obvinil Londýn, že stojí za provokáciou.

Na snímke zo Sýrskej civilnej obrany Biele... Foto: TASR/AP
Sýria Ghúta Dúmá útok chemický situácia biele helmy Na snímke zo Sýrskej civilnej obrany Biele helmy, záchranár nesie na rukách dieťa po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá 8. apríla 2018.

„Briti vyvíjali nátlak na aktivistov z organizácie Biele helmy napojených na povstalcov, aby urýchlene pripravili dôkazy, ktoré poslúžia ako dôvod na koaličný útok,“ tvrdil generál. Ako je to vlastne? Podľa niektorých Biele helmy nemajú nič spoločné so sýrskou opozíciou vlády Bašára Asada. V roku 2013 organizáciu založil James Le Mezurie, bývalý dôstojník britskej armády, ktorý dnes vystupuje ako „konzultant pre otázky bezpečnosti“. Potvrdila to aj britská BBC. Členovia organizácie sú podľa jej vedenia Sýrčania a väčšinou pochádzajú zo spoločenských vrstiev, ktoré sú proti prezidentovi Asadovi, čo je očividné.

Biele helmy o. i. presviedčajú svet, že sú poberateľmi dobrovoľných príspevkov. Zisk financií má však na starosti Asfari, manželka britského miliardára. A podľa zdroja MAXFUX iba britská vláda investovala do školenia dobrovoľníkov a popularizácie organizácie na sociálnych sieťach 5,3 milióna libier (asi 6,1 milióna eur). Nemalými finančnými injekciami podporilo však organizáciu aj Dánsko, Holandsko a Nemecko, rovnako ako Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Mnohí tak tvrdia, že Biele helmy sú prozápadné. Organizácia to rozhodne popiera. Ibaže v minulosti „helmám“ pomáhali nielen finančne, ale aj technickým vybavením, liekmi a organizáciou cvičení v teréne napríklad nielen európske vlády, ale aj Turecko, Japonsko ak viaceré mimovládne organizácie vrátane Mayday Rescue, ktorú zakladal už spomínaný James Le Mezurie. Pod jeho vedením sa v roku 2014 záchranné tímy spojili a vytvorili Sýrsku občiansku obranu (Syrian Civil Defense) a Biele helmy sú iba ich neoficiálnym názvom. Organizácia má v stredu vraj až 3000 členov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #biele helmy #vojna v Sýrii