V Iráne zakázali službu Telegram, vďaka nej vraj organizovali protesty

Irán zakázal všetkým štátnym inštitúciám používať šifrovanú komunikačnú službu Telegram. Niektorí politici vrátane duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího už svoje účty na telegrame zrušili.

18.04.2018 17:59
Alí Chameneí Foto:
Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí už svoj účet na telegrame zrušil.
debata (3)

V Iráne má telegram 40 miliónov používateľov, čo znamená, že ho využíva každý druhý Iránec. Vláda tvrdí, že práve vďaka tejto komunikácii boli na prelome roka organizované protivládne protesty, pri ktorých zomrelo 25 ľudí.

Iránska agentúra ISNA pripomína, že Irán vydáva zákaz niekoľko dní po zablokovaní služby v Rusku. Obe krajiny sú spojencami sýrskej vlády. V Rusku má služba problém kvôli odmietnutiu poskytnúť tajnej službe kľúče k rozšifrovaniu komunikácie medzi užívateľmi.

Chameneí, ktorý komunikuje hojne prostredníctvom sociálnych sietí, svoj účet na telegrame zrušil od stredy.

Zástupca iránskej justície tento týždeň povedal, že zahraničné komunikačné služby budú môcť v Iráne fungovať, len ak získajú vládne povolenie a budú dáta užívateľov uchovávať v Iráne. Dočasne telegram zablokovali už v januári, keď sa bezpečnostné zložky snažili zastaviť vlnu protestov, ktoré sa konali v 80 mestách.

Irán ponúka niekoľko vlastných komunikačných služieb, ako je Sorúš, ktorá má päť miliónov užívateľov, alebo Gap s 1,3 miliónmi užívateľov. Twitter a Facebook sú v Iráne zablokované, avšak ľudia sa na ne dostávajú s pomocou virtuálnej súkromnej siete (VPN).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ľudské práva #sociálne siete #komunikácia #protivládne protesty #Telegram