Belgické firmy vyvážali do Sýrie látku používanú na výrobu sarínu

V Belgicku začne 15. mája súd s tromi firmami obvinenými z vývozu chemikálií do Sýrie. Medzi týmito látkami bol tiež izopropanol, ktorý možno použiť na výrobu sarínu. Firmy nemali na vývoz licenciu, uviedla agentúra Reuters. Panuje podozrenie, že hoci sa Sýria mala svojich chemických zbraní zbaviť, v bojoch je stále používa. Posledný podobný incident sa stal 7. apríla v dume pri Damasku.

18.04.2018 18:08
debata (17)

Proces sa bude konať v Antverpách a obvinená je chemická skupina AAE Chémia a jej dvaja partneri Danmar Logistics a Anex Customs, ďalej potom jeden riaditeľ a jeden manažér. Obvineným hrozí podľa britského denníka The Guardian trest v rozpätí štyroch mesiacov až piatich rokov. Chemikálie sa vyvážali do Libanonu a do Sýrie v rokoch 2014 až 2016.

Hovorca Danmar Logistics povedal, že spoločnosti konali v dobrej viere a v prístave Antverpy podstupovali colné kontroly.

The Guardian tiež napísal, že britská skupina Bellingcat a nemecká nezisková organizácia Syrian Archive zistili, že Belgicko bolo v Európskej únii jedinou krajinou, ktorá exportovala izopropanol po júli 2014, kedy začal platiť zákaz obchodovania s touto látkou vydaný Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) . Sarín je zakázaný od roku 1993.

Izopropanol je obsiahnutý v dezinfekčných a upratovacích prostriedkoch, v lakoch a náteroch a je tiež hlavnou zložkou bojovej látky sarín. Ten bol použitý vlani pri útoku na sýrsky Chán Šajchún a panuje podozrenie, že mohol byť okrem chlóru použitý aj v Dúme. Za oboje si Sýria vyslúžila protiútoky na svoje základne.

Francúzska vláda tvrdí, že Sýria sa od roku 2014 snažila získať desiatky ton izopropanolu. Podľa súdnej dokumentácie týkajúcej sa pripravovaného procesu poslali od mája 2014 do decembra 2016 tri obvinené belgické firmy do Sýrie 24 dodávok obsahujúce 168 ton izopropanolu, ďalej 219 ton acetónu, 77 ton metanolu a 21 ton dichlórmetánu.

Spoločnosť AAE Chémia priznala, že do Sýrie vyvážala izopropanol v koncentrácii 95 percent, ale obchodovala vraj so súkromnými partnermi, a to po obdobie 20 rokov. Ani jedna z jej partnerských firiem vraj nie je na sankčnom zozname. AAE Chémia údajne nevedela, že k vývozu potrebuje licenciu. Belgické federálne úrady nevedia, či chemikálie, ktoré vyvážali z Belgicka boli použité na výrobu zbraní.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vývoz #Belgicko #chemikália sarín