Ruská televízia RT možno v Británii príde o licenciu pre zaujatosť v kauze Skripaľ

Britský regulačný úrad pre médiá OFCOM oznámil, že začal vyšetrovať ruskú medzinárodnú televíziu RT kvôli možnému porušeniu pravidiel o nestrannosti v spravodajstve po marcovej otrave dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Salisbury na juhu Anglicka.

18.04.2018 20:22
debata (63)

Hovorkyňa RT v reakcii na oznámenie OFCOM uviedla, že prístup RT ku spravodajstvu sa po incidente v Salisbury nezmenil a že o záležitosti bude vedenie stanice rokovať s britským regulátorom.

Propagandistická stanica, ktorú financuje ruská vláda, by mohla podľa agentúry Reuters v Británii prísť o vysielacie práva, ak OFCOM usúdi, že porušila pravidlá o nezaujatosti. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr varovalo, že vyhostí z krajiny britské médiá, ak RT, ktorá začala vysielať v roku 2005, v Británii stratí licenciu. OFCOM dodal, že výsledky vyšetrovania oznámi čo najskôr.

„Nad BBC sa sťahujú mračná,“ povedala agentúre Interfax hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová potom, čo OFCOM začal svoje vyšetrovanie.

„Od udalostí v Salisbury sme zaznamenali podstatné zvýšenie počtu programov na kanáli RT, ktoré si zaslúžia vyšetrovanie týkajúce sa možného porušenia pravidiel pre vysielanie OFCOM,“ uviedla inštitúcia vo vyhlásení. Dovtedy sa podľa nej spravodajstvo RT v zásade neodlišovalo od iných médií. Hovorkyňa RT to ocenila a dodala, že tým by mali skončiť všetky „nechutné politické vyhlásenia“ na adresu stanice.

OFCOM, zriadený v roku 2003, prideľuje licenciu všetkým komerčným rádiám a televíziám v Spojenom kráľovstve. Tie sa musia podriadiť vysielacím pravidlám tohto úradu, inak im hrozí odobratie licencie. Povinnosťou úradu je zastupovať práva občanov, podporovať konkurenciu a chrániť verejnosť pred škodlivým obsahom.

Británia tvrdí, že Skripaľa minulý mesiac v Salisbury otrávili nervovou látkou novičok a že za útokom stojí Rusko, Moskva obvinenia odmieta. Londýn v reakcii na incident z krajiny vypovedal 23 ruských diplomatov. K rovnakému kroku sa uchýlilo ďalších asi 30 krajín, celkovo muselo svoje diplomatické posty vypratať okolo 150 Rusov. Moskva na sériu vyhostení odpovedala rovnakým krokom voči desiatkam zahraničných diplomatov v Rusku.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #licencia #RT #Sergej Skripaľ