Rusko odmietlo správu OPCW vyvracajúcu tvrdenie Lavrova

Ruské ministerstvo zahraničia odmietlo správu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá vyvracia tvrdenie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o látke použitej pri útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v južnom Anglicku. Ministerská hovorkyňa Marija Zacharovová označila závery OPCW za sporné a vyzvala organizáciu, aby "skoncovala s hrou na mačku a myš".

18.04.2018 22:06
debata (40)

Lavrov cez víkend v Moskve s odvolaním na „dôverné zdroje“ vyhlásil, že podľa analýz uskutočnených v laboratóriu vo švajčiarskom Spieze, ktoré pracuje pre OPCW, zo vzoriek odobratých na mieste otravy zistili, že bola použitá toxická psychoaktívna látka označovaná ako BZ. Tá sa podľa ministra v Sovietskom zväze ani v Rusku nevyrábala a nevyrába, zato ju produkujú laboratória v USA a západnej Európe.

OPCW v Haagu vydala vyhlásenie, podľa ktorého Lavrovovo tvrdenie nezodpovedá skutočnosti. Látku BZ malo švajčiarske laboratórium k dispozícii len vo vlastných kontrolných vzorkách, v materiáli odobratom na mieste otravy Skripaľovcov žiadna taká substancia nebola.

Údiv nad tvrdením ruského ministra vyjadrila aj švajčiarska zástupkyňa Nadine Lozanova, podľa ktorej argumenty uvádzané Lavrovom neboli v správe laboratória v Spieze obsiahnuté. Informácia bola navyše určená len haagskej centrále OPCW a podliehala utajeniu. Nie je jasné, ako sa k nej ruský minister zahraničia dostal.

Zacharovová vyhlásila, že stanovisko OPCW hodnotia Moskva skepticky. Rozchádza sa vraj „s údajmi, ktoré Rusko získalo pri analýze správy OPCW“. Okolnosti okolo látky BZ, ako sú v správe OPCW popísané, sú vraj sporné. „Je čas skoncovať s hrou na mačku a myš a zverejniť všetky dostupné údaje,“ povedala hovorkyňa.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Lavrov #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #Sergej Skripaľ