Baskická ETA oznámi svoje úplné rozpustenie údajne piateho mája

O údajne definitívnom samorozpustení teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) informovala vo štvrtok tamojšia regionálna televízia ETB.

19.04.2018 11:41 , aktualizované: 17:29
debata

Podľa rovnakého zdroja predstavitelia separatistického subjektu oznámia tento krok v priebehu prvého májového víkendu, a to zrejme prostredníctvom sprostredkovateľov 5. mája vo francúzskom meste Bayonne.

Baskická autonómna vláda považuje túto informáciu predbežne za špekuláciu a vyhodnotí ju vtedy, ak sa ukáže pravdivou, informovala španielska verejnoprávna televízia RTE.

Miestne noviny Gara vo februári napísali, že lídri ETA sa chystajú vyzvať členov organizácie, aby hlasovali o tom, či ju chcú do leta úplne rozpustiť, poznamenala agentúra Reuters.

ETA, ktorá počas svojho boja za vytvorenie nezávislého štátu Baskicko na severe Španielska a juhu Francúzska zavraždila viac než 850 ľudí, je prakticky neaktívna od vlaňajšieho apríla, keď súhlasila so svojím odzbrojením, čím sa ukončilo takmer pol storočia trvajúce separatistické násilie.

Úplné zastavenie ozbrojených operácií oznámila ETA už v októbri 2011, pričom odvtedy trvá prímerie. Hlasovanie o jej definitívnom rozpustení prichádza po niekoľkých mesiacoch interných diskusií. Väčšina členov skupiny je vo väzení.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido ale uviedol, že vyhlásenia nestačia, a vyzval organizáciu ETA, aby sa kompletne rozpustila a ospravedlnila obetiam.

ETA bola založená v roku 1959 ako dôsledok nespokojnosti Baskov s politickým a kultúrnym utláčaním Francovým režimom. Organizácia sa stala neslávne známou ako jedna z najkrutejších separatistických skupín v Európe. Jej prvou známou obeťou bol v roku 1968 šéf tajnej polície v meste San Sebastián, poslednou francúzsky policajt v roku 2010.

ETA sa v priebehu uplynulého desaťročia postupne oslabovala následkom uväznenia stoviek svojich členov a zhabania zbraňového arzenálu pri spoločných akciách španielskej a francúzskej polície.

debata chyba
Viac na túto tému: #ETA #máj 2018