Minister Arsenij Avakov ponúka Ukrajincom nesplniteľné 'malé kroky'

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky má v súčasnosti najväčšiu podporu Ukrajincov expremiérka Julia Tymošenková, a jej podpora rastie. Ešte v marci druhý prezident Petro Porošenko sa v najnovších prieskumoch prepadol na štvrté miesto. Vzostup "Julky" viacerí ukrajinskí politológovia pripisujú hlavne jej mediálnej charizme.

19.04.2018 11:00
debata (9)

„Ak však chce pomýšľať na víťazstvo v budúcoročných prezidentských voľbách, tak musí zobrať do partie odborníkov na predvolebnú kampaň. Napríklad Oleha Turčynova, ktorý má s tým veľké skúsenosti z predošlých hlasovaní,“ pokúsil sa pribrzdiť priveľký optimizmus stúpencov Tymošenkovej Spiridon Kilinkarov, bývalý poslanec ukrajinského parlamentu. Po nútenom odchode z veľkej politiky, väznení za vlády Viktora Janukovyča a po „zázračnom“ prekonaní choroby, sa Tymošenková opäť tlačí na politické výslnie.

Už len vstup medzinárodných síl či polície na Ukrajinu je nemysliteľný, kým sa nepodarí rozdeliť od seba bojujúce strany.
kyjevský politológ Vitalij Bal

Záujem je však aj o premiérske kreslo, do ktorého by si chcel sadnúť napríklad aj súčasný minister vnútra Arsenij Avakov. Zatiaľ mu však škrt cez rozpočet urobil dvojmesačný odklad hlasovania o dôvere kabinetu premiéra Volodymyra Hrojsmana. Očakáva sa totiž, že vláda dostane „červenú kartu“, pretože nesplnila väčšinu zo sľubov daných Ukrajincom. Mnohí si však už dnes vedia predstaviť tandem Tymošenková – Avakov. Tým skôr, ako pripomenul v utorok spomínaný exposlanec, že ukrajinský minister vnútra Avakov je na rokovaní vo Washingtone. „A ako tam rozhodnú, tak na Ukrajine aj bude. Za posledné štyri roky sa v tomto smere nič nezmenilo,“ tvrdí aj Kilinkarov.

Avakov nepricestoval do USA s prázdnymi rukami. Priviezol návrh, ktorý by mu mal pomôcť získať podporu jeho politických ambícií, obsadenia už spomínaného premiérskeho postu. Ide konkrétne o tzv. mierový plán. Jeho cieľom je vraj vyriešenie vzťahov Kyjeva so samozvanou Luhanskou a Doneckou republikou. Odborníci však už konštatovali, že plán pochádza z „ríše fantázie“. Iní ho dokonca charakterizovali ako „plazivú okupáciu“.

Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková netají... Foto: Reuters, Valentyn Ogirenko
Julia Tymošenková Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková netají ambíciu vymeniť v kresle hlavy štátu súčasného prezidenta Petra Porošenka.

Avakov totiž o. i. ráta nielen so svojsky chápanou a nerealizovateľnou reintegráciou území kontrolovaných dnes separatistami, ale aj s návratom polostrova Krym Ukrajine. A to všetko za asistencie mierových síl OSN. Reintegrácia v podaní Avakova napríklad obsahuje nielen „previerky“ lojálnosti občanov žijúcich dnes na území LĽR a DĽR, ale aj zákaz uchádzať sa o posty vo veľkej politike na obdobie od 5 do 10 rokov.

„Je to politika malých krokov, ktorej tlieskajú všetci,“ vyhlásil napriek rastúcej kritike minister vnútra nedávno v rozhovore pre noviny Ukrajinská pravda.

Ako Ukrajinci „tlieskajú“, sa pokúsili ministrovi pripomenúť viacerí ukrajinskí politológovia. S tým, že ide síce o „politiku malých krokov“, ale tá podľa nich smeruje k „veľkému dobrodružstvu“.

Súčasný šéf ukrajinského rezortu vnútra Arsenij... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Arsenij Avakov Súčasný šéf ukrajinského rezortu vnútra Arsenij Avakov.

„Už len vstup medzinárodných síl či polície na Ukrajinu je nemysliteľný, kým sa nepodarí rozdeliť od seba bojujúce strany,“ cituje ukrajinský portál Strana kyjevského politológa Vitalija Bala, ktorého len ťažko možno podozrievať zo sympatií k Moskve. Jeho ukrajinský kolega Michail Pogrebinskij tvrdí, že zo strany Avakova ide ale o signál.

„Je to súčasť politickej hry ministra, ktorý sa rozhodol dištancovať od prezidenta Porošenka a upevniť si tak miesto na ukrajinskom politickom Olympe. Pritom ako racionálne zmýšľajúci politik si uvedomuje, že jeho plán je nerealizovateľný. O účasti mierových síl, modrých prilieb, môžu totiž rozhodnúť iba v LĽR, DĽR a v Moskve. A s tým súhlasia aj Američania. A tak si myslím, že zo strany Avakova ide o snahu získať podporu v predvolebnej kampani, rovnako ako jeho úlohe v budúcom rozložení politických síl,“ sumarizuje Pogrebinskij.

Podľa Jurija Jechanurova, ukrajinského expremiéra a niekdajšieho ministra obrany, Avakovov tzv. mierový plán je obyčajným prejavom „chvastúnstva“.

„Riešenie je ťažké. Zatiaľ neexistuje konkrétne žiadne riešenie a ani nebude. Nebudú ani mierové sily. Rusko, ktoré má v BR OSN právo veta, s tým nebude súhlasiť,“ pripomenul Jechanurov v utorok v ukrajinskej televízii Newsone. A samotné Rusko už jeho slová vzápätí v stredu potvrdilo. „Otázka návratu Krymu je nemiestna. O osude ruského územia nediskutujeme so žiadnymi krajinami,“ reagoval Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Napriek všetkému existujú na ukrajinskej politickej scéne názory, podľa ktorých nemožno úlohu Avakova brať na ľahkú váhu. Týka sa to nielen prezidenta, ale aj ďalších z kyjevskej politickej špičky.

„V plánovaní svojej politickej budúcnosti sa jednoznačne obrátil chrbtom k prezidentovi Porošenkovi. Už teraz myslí na to, ako bude súčasná vládna moc skladať účty po voľbách v roku 2019. Navyše neexistuje víťazný volebný plán hlavy štátu,“ upozornil kyjevský politológ Vadim Karasjov. Podľa neho môže existovať iba vtedy, ak bude rátať s názorom Avakova a ďalších kľúčových hráčov z Ľudového frontu, ako aj postojom vládnej moci. „Dnes to neexistuje, preto ten Avakovov ústup s hrdo zdvihnutou hlavou,“ dodal Karasjov s poukazom na to, že s politicko-silovým klanom Avakova, ktorý tvoria nielen poradcovia a poslanci parlamentu a je jedným zo základných kameňov súčasného politického režimu v krajine, sa musí rátať.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Julija Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko #Arsenij Avakov