Kim ustúpil. Údajne sa vzdá jadrových zbraní a nežiada odchod Američanov z Južnej Kórey

Severná Kórea je údajne pripravená úplne sa vzdať jadrových zbraní a nestanovuje si za denuklearizáciu "neprijateľné podmienky", ako je napríklad stiahnutie amerických vojakov z Južnej Kórey.

19.04.2018 12:31
KĽDR, raketa, Kim Čong-un Foto: ,
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un riadi vypálenie balistickej strely.
debata (38)

Žiada len bezpečnostné záruky pre svoj režim. Podľa agentúry Reuters to uviedol juhokórejský prezident Mun Če-in.

Juhokórejský prezident sa má 27. apríla zísť sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom, na koniec mája alebo začiatok júna je potom naplánovaný summit USA-KĽDR. Mun vyhlásil, že dohodu o normalizácii vzťahov Severnej Kórey s Južnou Kóreou a so Spojenými štátmi by nemalo byť ťažké na vrcholných schôdzkach dosiahnuť.

„Severná Kórea vyjadruje ochotu kompletné vytvorenie denuklearizovaných zón,“ povedal Mun Če-in novinárom. „Nepripája k tomu žiadne podmienky, ktoré Spojené štáty nemôžu prijať, ako je stiahnutie amerických vojakov z Južnej Kórey. Jediné, čo požadujú, je ukončenie nepriateľskej politiky voči Severnej Kórei a následne bezpečnostné záruky,“ dodal.

Zbrane ako odstrašovací element

Podľa juhokórejskej tlače prezident svojimi vyjadreniami reagoval na výroky kritikov zbližovania oboch Kóreí, podľa ktorých KĽDR pristúpi maximálne na zmrazenie svojho jadrového programu, nie na úplnú denuklearizáciu.

Severná Kórea doteraz obhajovala nutnosť pokračovať vo svojich raketových a jadrových zbrojných programoch, napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN. Tvrdila pritom, že ide o nevyhnutný odstrašovací prostriedok s ohľadom na nepriateľský postoj USA.

Tisíce amerických vojakov

Spojené štáty majú od kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953 rozmiestnených na juhokórejskom území 28 500 vojakov.

V minulých rokoch KĽDR vyhlasovala, že je ochotná zvážiť denuklearizáciu, pokiaľ z Južnej Kórey odídu príslušníci americkej armády a ak Američania odstránia takzvaný jadrový dáždnik, ktorým USA chráni Japonsko a Južnú Kóreu.

Stále vo vojnovom stave

V stredu Južná Kórea uviedla, že má na nadchádzajúcom summite v pláne začať s rozhovormi o oficiálnom ukončení vojny na Kórejskom polostrove. Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z 50. rokov bol ukončený len dohodou o prímerí, nie riadnou mierovou zmluvou.

Prezident Mun Če-in povedal, že vidí možnosť podpisu mierovej dohody, či dokonca medzinárodnej pomoci pre severokórejskú ekonomiku, ak sa KĽDR vzdá nukleárnych zbraní. Upozornil ale súčasne, že jeho vláda nemôže podnikať kroky, ktoré by boli v rozpore s medzinárodnými sankciami uplatňovanými voči KĽDR za jej raketové a zbrojné testy.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in