Prestavbu únie skrýva Paríž a Berlín za lešením

Stretli sa v budove obohnanej lešením. Berlínsky palác, premenovaný na Humboldtovo fórum, sa rekonštruuje - nové veľké múzeum v centre nemeckého hlavného mesta má byť hotové na budúci rok. Je to zámer ukázať, že aj Európska únia je zrelá na rekonštrukciu?, špekulovali francúzske a nemecké médiá o symbolike stretnutia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

19.04.2018 17:08 , aktualizované: 20.04.2018 08:40
macron, merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron včera v Berlíne potvrdili, že v júni predložia spoločný návrh reforiem EÚ.
debata (9)

Na reformu EÚ tlačí najmä Macron, ktorý už vlani predstavil svoje vízie na prehĺbenie spolupráce vnútri eurozóny. Berlín – druhá časť nemecko-francúzskeho motora EÚ – je však pri plánoch Macrona zdržanlivejší.

Francúzsko a Nemecko podľa Macrona majú záujem spoločne postupovať. „Cieľom je do júna priniesť spoločný návrh reforiem pre menovú úniu, bankovú úniu a azylovú politiku… Vôľa pokročiť nechýba,“ vyhlásil Macron pred novinármi. Merkelová zas dúfa, že spoločné úsilie prinesie dobré výsledky v rôznych oblastiach. Pred novinárov predstúpili ešte pred rokovaniami o konkrétnych otázkach.

Macron zatiaľ len potvrdil, že do júnového summitu EÚ by mal rád pripravené spoločné návrhy nielen pre eurozónu a bankovú úniu, ale aj v oblasti bezpečnostnej, obrannej a zahraničnej politiky, digitalizácie, energetickej aj azylovej a migračnej politiky. „Vo všetkých týchto oblastiach musíme nájsť spoločné odpovede,“ dodal. „Potrebujeme otvorenú debatu a nakoniec aj odhodlanie ku kompromisu,“ poznamenala Merkelová s tým, že obe krajiny majú v niektorých oblastiach odlišné pozície.

Tie sa týkajú najmä ekonomických otázok. Macron napríklad navrhuje pre eurozónu samostatný rozpočet, ale aj vytvorenie postu ministra financií. Berlín je však opatrný. „Máme veľa inštitúcií, načo treba ďalšiu? A prečo eurozóna potrebuje dodatočne k EÚ extra rozpočet?“ povedal tento týždeň pre ARD zástupca Merkelovej konzervatívnej únie v Bundestagu Ralph Brinkhaus. Časť nemeckých konzervatívcov je tiež skeptická voči plánu na zmenu trvalého eurovalu na Európsky menový fond. Merkelová včera v tejto súvislosti povedala, že pri zmenách treba zodpovednosť jednotlivých krajín a solidaritu. Podľa nemenovaných zdrojov Merkelová uprednostňuje ako prioritu pre eurozónu posilnenie konkurencieschop­nosti.

Spomalenie pre zostavovanie vlády

Merkelová zas podotkla, že napriek niektorým nezhodám majú Berlín a Paríž na mnohé otázky podobný pohľad. „Pri reforme menovej únie sa zhodujeme, že eurozóna ešte nie je dosť odolná proti možným krízam,“ povedala Merkelová, ktorá dodala, že je optimistkou pri vytvorení bankovej únie. Zhodujú sa tiež na potrebe prehĺbenia spolupráce v oblasti zahraničnej politiky či reformy azylového systému. V súvislosti s reformou azylového systému Macron uviedol, že treba solidaritu pri ochrane vonkajších hraníc, ale aj pri starostlivosti o utečencov, ktorí do EÚ prídu. Macron tento týždeň v europarlamente navrhol program, v rámci ktorého by samosprávy, ktoré prijmú a integrujú utečencov, dostali priamu finančnú podporu.

Francúzsky prezident sa do reforiem a zbližovaní stanovísk chcel pustiť už po vlaňajších voľbách v Nemecku. Zdržanie spôsobilo rekordne dlhé zostavovanie novej vlády v Berlíne. „Nevedela som, že vytvorenie vlády môže trvať tak dlho,“ citoval Merkelovej ospravedlňujúce slová francúzsky denník Figaro.

Predstavitelia Berlína i Paríža veria, že obe krajiny nájdu spoločný postoj do júnového summitu EÚ. Podľa francúzskeho ministra financií Bruna Le Maira obe strany pracujú na tom, aby do summitu dosiahli plán postupných krokov. Hovorkyňa nemeckej vlády zas povedala, že Nemecko a Francúzsko „majú pevné želanie nájsť spoločnú cestu vpred“.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Berlín #Emmanuel Macron #obnova EÚ