Vyštval Orbán Sorosa z Maďarska? Finančníkova nadácia oznámila odchod z krajiny

Nadácia amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa Open Society Foundation (OSF) oznámila odchod z Maďarska.

19.04.2018 21:41 , aktualizované: 22:00
debata

Napísala to agentúra APA s odvolaním sa na správu, ktorá vyjde v piatok v rakúskom denníku Die Presse. Denník svoju informáciu zverejnil s odvolaním na centrálu OSF v New Yorku. So správou oboznámil v Budapešti zainteresovaných osobne prezident nadácie Patrick Gaspard. Podľa neho chce nadácia sídlo odbočky presunúť z Budapešti do Berlína, kde by mala byť nová filiálka otvorená v lete.

Znalci pomerov nevylučujú, že rozhodnutie je dôsledkom protisorosovskej kampane maďarskej vlády premiéra Viktora Orbána.

Orbán popisoval Sorosa prakticky ako hlavného nepriateľa maďarského štátu, ktorý riadi masový prílev migrantov do Európy. Útoky na filantropa však pokračujú aj po voľbách, ktoré Orbánova strana vyhrala. Maďarský provládny týždenník Figyelö pred týždňom zverejnil mená dvoch stoviek ľudí zo skupiny, ktorú Orbán označuje za „Sorosovu žoldácku armádu“.

Na zverejnenom zozname sú predovšetkým členovia skupín obhajujúcich ľudské práva, predstavitelia protikorupčných organizácií, obhajcovia utečencov, investigatívny novinári a tiež činitelia Stredoeurópskej univerzity (CEU) sídliacej v Budapešti, ktorú Soros založil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Nadácia otvorenej spoločnosti