Militanti Islamského štátu sa vzdajú svojej poslednej zóny v Damasku

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) súhlasili s návrhom sýrskej vlády, že sa vzdajú svojej poslednej zóny v hlavnom meste Damask. Informovali o tom v piatok sýrske štátne médiá.

20.04.2018 17:01
debata (4)

Tlačová agentúra SANA uviedla, že militanti dostanú na výber možnosť zostať a zmieriť sa s vládou prezidenta Bašára Asada alebo možnosť odísť autobusmi na územie kontrolované Islamským štátom vo východosýrskej púš­ti.

Dohoda oznámená v piatok nasleduje deň po intenzívnych vládnych náletoch na štvrte kontrolované IS v Damasku – na štvrť Hadžr al-Aswad a palestínsky tábor Jarmúk.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) monitorujúca vojnu v Sýrii hlásila „relatívny pokoj“ v oboch štvrtiach, ktorý zavládol po oznámení dohody, informovala agentúra AP.

Sýrske vládne sily znovu prevzali kontrolu aj nad mestom Dumajr severovýchodne od metropoly Damask, keď odtiaľ vo štvrtok odišli povstalci z islamistických milícii Džajš al-islám (Armáda islamu) a spolu s rodinnými príslušníkmi sa presunuli na sever krajiny.

Dumajr sa nachádza v pohorí Kalamún, neďaleko oblasti východná Ghúta, ktorá sa dostala pod úplnú kontrolu vlády už minulý týždeň, po dlhých týždňoch ofenzívy a údajnom chemickom útoku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Damask #islamskí militanti #sýrska vláda